Betonnen dakpannen kopen: Wat kosten ze? + Voordelen en nadelen [Overzicht]

Een van de meest gekozen soorten dakpannen zijn de betonnen dakpannen. De betonnen dakpannen zijn goed geprijsd en brengen verschillende voordelen met zich mee. We lichten alle voordelen én aandachtspunten voor je uit!

Wat kosten betonnen dakpannen?

Betonnen dakpannen kosten gemiddeld €25 tot € 40 per m2. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de afmetingen van de pan, de afmetingen van het dak en het type dak. 

Voordelen van betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen hebben verschillende voordelen:

  • Duurzaam
  • Weerbestendig
  • Goedkoop
Betonnen dakpannen

1. Duurzaamheid

De levensduur van betonnen dakpannen is lang, waardoor je niet snel de dakpannen hoeft te vervangen. Doordat de betonnen pannen van een natuurlijk materiaal worden gemaakt zijn ze minder belastend voor het milieu.

2. Weerbestendigheid

Het beton is goed bestand tegen alle vormen van neerslag en wisselingen in temperatuur. Het materiaal breekt niet snel en blijft lang netjes.

3. Kostenbesparing

Betonnen pannen zijn in aanschaf een van de goedkoopste soorten dakpannen. Zo kun je de kosten van een dure klus zo laag mogelijk houden.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Wat zijn de nadelen van dit type dakpan?

De dakpannen van beton hebben ook enkele nadelen:

  • Gewicht
  • Installatiekosten
  • Kleurvervaging

1. Het gewicht

Dakpannen van beton zijn zwaar, zo zwaar zelfs dat het dak mogelijk extra ondersteuning nodig heeft om het gewicht veilig te dragen. Een dakdekker kan de bestaande dakconstructie controleren en beslissen wat er moet gebeuren om het dak te verstevigen.

2. Installatiekosten

Hoewel dakpannen van beton goedkoper zijn in aanschaf, betaal je vaak meer in installatiekosten. Dat komt doordat ze door hun zware gewicht wat moeilijker te leggen zijn, zeker in vergelijking met dakpanplaten of lichte, keramische dakpannen. Het leggen van de dakpannen van beton is meer werk, duurt wat langer en is daardoor ook duurder.

3. Kleurvervaging

Betonnen dakpannen zijn niet volledig kleurvast. Dat betekent dat ze onder invloed van het weer na verloop van tijd wat vaal zullen worden. Als je liever kleurvaste pannen kiest kun je beter keramische dakpannen nemen. 

Betonnen dakpannen

Beton versus andere dakbedekkingsmaterialen

Bij het kiezen van dakpannen heb je de keuze uit verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen plussen en minnen. 

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn een populaire keuze. Deze dakpannen hebben een langere levensduur dan betonpannen en zijn levenslang kleurvast. Door de keramische dakpannen te coaten voorkom je dat mos en ander vuil zich aan de dakpannen hecht. 

Daar staat wel weer tegenover dat keramische pannen duurder zijn dan beton, zowel in aanschaf als in onderhoud. Keramische dakpannen moeten namelijk van een coating voorzien worden.

Sneldek dakpannen

Sneldak dakpannen zijn dakpannen van beton. Het zijn de dakpannen die je op een groot gedeelte van de Nederlandse huis ziet liggen. Deze robuuste dakpannen geven de woning een kenmerkende uitstraling, slijten niet snel onder invloed van het weer en zijn bijzonder duurzaam.

Een minpunt van deze dakpannen is dat ze vaak net wat minder lang meegaan dan 

Asfalt shingles

Een minder gekozen optie zijn de asfalt shingles. De shingles zijn eenvoudig te leggen, hebben haast geen onderhoud nodig en kunnen in verschillende kleuren en patronen gelegd worden. 

Een mogelijk nadeel van de shingles is dat niet iedere dakdekker shingles legt. Het duurt mogelijk een tijdje voordat je een geschikte dakdekker kunt vinden.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Installatie van Betonpannen [Stappenplan]

Bij het vervangen van dakpannen of het aanleggen van een nieuw dak legt een dakdekker de dakpannen pan voor pan op het dak. Hoe gaat het proces in zijn werk en welk gereedschap heb je nodig? Dat leggen we je uit!

Stap 1: Voorbereiding van het dak

Voordat je betonnen dakpannen kunt installeren, moet het dak voorbereid worden. Dit betekent dat het dak versterkt moet worden om het extra gewicht te kunnen dragen.

Daarnaast is het erg belangrijk dat er een waterdichte laag wordt aangebracht. In combinatie met de dakpannen zorgt deze laag ervoor dat de dakconstructie niet aangetast wordt door bijvoorbeeld stuifsneeuw of inwaaiende regen.

Stap 2: Installatieproces stap voor stap

  • Meet het dak: bereken exact hoeveel dakpannen je nodig hebt.
  • Bereid het dakoppervlak voor: breng een waterdichte laag aan.
  • Plaats de dakpannen: begin bij de onderste rij en werk omhoog.
  • Bevestig de dakpannen: gebruik speciale bevestigingsmaterialen.

Stap 3: Noodzakelijke gereedschappen

Een dakdekker heeft verschillende gereedschappen nodig om iedere betonnen dakpan goed te bevestigen. Naast een zaag, hamer, meetlint, schroeven, spijkers en een waterpas gebruikt de dakdekker ook een nokhaak. 

De dakpannen worden op panlatten en onderdakfolie gelegd en worden waterdicht afgewerkt met een rij nokvorsten. 

Betonnen dakpannen

Onderhoud van betonnen dakpan

Door de betonnen dakpannen regelmatig goed te onderhouden kun je een lange levensduur garanderen. Je kunt beschadigingen op tijd signaleren waarmee je toekomstige lekkages kunt voorkomen. Het onderhouden van dakpannen kan een gevaarlijke klus zijn, mogelijk is het beter om een dakdekker het dak op te sturen.

Hoe beton pannen reinigen? [Schoonmaaktips]

Een betonnen dakpan is niet volledig glad waardoor mos zich aan het oppervlak hecht. Om te voorkomen dat het mos de pannen aantast worden de dakpannen gereinigd met een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel. Een hogedrukreiniger maakt het materiaal namelijk nog poreuzer. 

Reparaties

Dakpannen met schade moeten zo snel mogelijk hersteld worden. Een kapotte dakpan leidt bijna altijd tot lekkages en vochtproblemen. 

FAQ’s

Wat is de levensduur van betonnen dakpannen?

+
Betonnen dakpannen hebben een lange levensduur van ongeveer 30 tot 50 jaar.

Wat kost een betonnen dakpan per stuk?

+
Dakpannen worden vaak per vierkante meter geprijsd. Voor betonnen dakpannen betaal je gemiddeld €25 tot € 40 per m2.

Hoe herken je een betonnen dakpan, en waar kan je ze kopen?

+
Betonnen dakpannen zijn te herkennen aan de golf in het midden van de dakpan. Je koopt de juiste betonnen dakpannen door een dakdekker te benaderen via ons offerteformulier.

Hoe onderhoud je betonnen dakpannen?

+
Betonnen dakpannen moeten regelmatig gecontroleerd worden op schade en gereinigd worden met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel. Zeker met de aanwezigheid van bomen zal vuil zich na verloop van tijd ophopen.

Zijn betonnen dakpannen geschikt voor elk type dak?

+
Betonnen dakpannen zijn enkel geschikt voor hellende daken, niet voor platte daken.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.