Dakgoot vervangen | Prijzen, aandachtspunten en soorten dakgoten

Het vervangen van een dakgoot is een belangrijke stap voor het beschermen van je woning tegen water. De dakgoot voorkomt namelijk schade aan de gevel en je huis, omdat het vochtproblemen voorkomt.

Wat kost een oude dakgoot vervangen door een nieuwe?

Een nieuwe dakgoot brengt verschillende kosten met zich mee. Gemiddeld kost een nieuwe dakgoot ongeveer € 25 tot € 50 per strekkende meter. Bij een rijtjeshuis van gemiddeld 13 meter aan dakgoten ben je dus ongeveer tussen de € 325 en € 650 kwijt aan kosten voor een nieuwe dakgoot.

Wat kosten nieuwe dakgoten? [Overzicht per materiaal]

MateriaalPrijs per meter (inclusief plaatsing)
Zink€ 30 – € 40
Aluminium€ 30 – € 45
Koper€ 40 – € 50
Kunststof€ 25 – € 35

Hoeveel kost een dakgoot reparatie?

De kosten van een dakgoot reparatie worden uitgedrukt in prijs per meter. De gemiddelde kosten hiervoor liggen tussen de € 40 en € 150 per strekkende meter. Hoeveel de kosten precies zullen zijn, hangt af van hoe groot de schade aan de dakgoot is en welke materialen er gebruikt worden. Kleine reparaties hebben hierbij lagere kosten dan complexere reparaties.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Waarop letten bij het vervangen van de dakgoot?

Wanneer je je dakgoot wilt gaan vervangen, dan zijn er een aantal zaken die je in je achterhoofd zal moeten houden. Een belangrijk onderdeel is hoe de dakgoot die momenteel aan je huis bevestigd is nog functioneert, zijn er bijvoorbeeld scheuren of lekkende onderdelen? Verder dien je rekening te houden met het type materiaal van de nieuwe dakgoot en of je eventueel andere delen meteen mee wilt vervangen zoals een regenpijp.

Wanneer moet je de goten vernieuwen?

Dakgoten vervangen doe je wanneer jouw dakgoot hieraan toe is. Dit kun je zien doordat er bijvoorbeeld flinke slijtage is of als er daklekkages, beschadigingen of verstoppingen zijn. Ook kan je zelf kiezen voor het plaatsen van een nieuwe dakgoot als je huidige dakgoot al oud is of als je een nieuwe afwerking wilt geven. Het regelmatig controleren van je dakgoot zorgt ervoor dat je snel actie kunt ondernemen wanneer de dakgoot aan vervanging toe is.

Hoe lang duurt de dakgoot laten vervangen?

Het vervangen van de dakgoot zal gemiddeld ongeveer één dag duren, maar wanneer het een grote klus is waar veel vervangen moet worden of wat lastig te bereiken is, dan kan dit oplopen tot twee of drie dagen. Ook bij lange dakgoten duurt het langer dan bij korte dakgoten, dit is dus ook een punt om rekening mee te houden.

Reparatie of volledig vervangen?

Wanneer je dakgoot beschadigd is, kun je kiezen uit het vervangen van de dakgoot of het repareren ervan. Wat voor jou de beste keus is, hangt af van de grootte van de beschadigingen. Kleine beschadigingen repareren is eenvoudiger en goedkoper, maar dit kan enkel wanneer het verantwoord is. Bij grotere schade of bijvoorbeeld bij oude dakgoten is het in de meeste gevallen nodig om de volledige dakgoot te vervangen. Is niet alleen de dakgoot, maar het volledige dak beschadigd? Dan zul je meer hebben aan een dakreparatie in combinatie met een dakgootreparatie. Dit zal op de lange termijn zorgen voor de beste oplossing, ook financieel gezien.

Ook de regenpijp en boeidelen meteen aanpakken?

Wanneer je je dakgoot gaat vervangen, pak je dan meteen het hele buizensysteem aan of kies je ervoor om het allemaal in delen te doen? Het voordeel van alles in één keer doen is dat je maar één keer last kan hebben van de installatie en bovendien zorgt dit voor een eenheid in de uitstraling. Wanneer je alles in één keer laat doen, dan weet je zeker dat alles goed werkt in combinatie met de andere onderdelen. Echter is dit ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en je budget.

Dakgoot-vervangen.jpg

Hoe gaat het vervangen in zijn werk?

  1. Oude dakgoot weghalen: De eerste stap is om de oude dakgoot weg te halen. Hierdoor creëer je ruimte voor de nieuwe dakgoot en voorkom je dat je woning beschadigt.
  2. Ondergrond controleren: De ondergrond wordt hierna gecontroleerd op schade. Is dit aanwezig, dan kan dit meteen opgelost worden in plaats van dat je erachter komt wanneer de hele installatie geplaatst is.
  3. Nieuwe dakgoot maken: De nieuwe dakgoot wordt op maat gemaakt volgens de afmetingen van het dak en je eigen wensen wat betreft het materiaal en de afwerking.
  4. Dakgoot installeren: De nieuwe dakgoot wordt op de juiste manier vastgemaakt aan de dakrand.
  5. Vastmaken van regenpijpen: De dakgoot wordt vastgemaakt aan de regenpijpen voor een goede waterafvoer.
  6. Controle: De dakgoot wordt als laatste volledig gecontroleerd op lekkages of eventuele andere fouten en wordt afgewerkt voor de juiste uitstraling.

Welke verschillende materialen voor goten zijn er?

Er zijn verschillende materialen voor dakgoten beschikbaar waaruit je kunt kiezen. Dit materiaal zorgt niet alleen voor de gewenste uitstraling, maar draagt ook bij aan de levensduur en de hoeveelheid onderhoud die nodig is. Laten we eens kijken naar de verschillende materialen die nodig zijn.

1. Zinken dakgoot

De eerste optie is die van een zinken dakgoot, deze past vooral goed bij een zinken dak. Deze optie heeft een lange levensduur, namelijk van ongeveer 40 jaar, heeft een gemiddelde prijs en is erg sterk. Er is elk jaar een onderhoudsbeurt nodig om een optimale werking te behouden. Ook is er hier relatief weinig keus in modellen.

2. Kunststof dakgoot

Een tweede beschikbare optie is die van een kunststof dakgoot. Kunststof is goedkoop, is makkelijk te plaatsen en er zijn een hoop verschillende kleuren en vormen beschikbaar. Een extra voordeel is dat er bij dit materiaal weinig onderhoud nodig is. Hier staat echter wel tegenover dat het materiaal een relatief korte levensduur heeft, namelijk gemiddeld tussen de 10 en 25 jaar.

3. Aluminium dakgoot

De volgende optie is een aluminium dakgoot, deze optie is iets duurder dan zink, maar zijn lichtgewicht en kunnen perfect naadloos geplaatst worden, wat ervoor zorgt dat er geen lekkages zullen ontstaan. De levensduur van aluminium dakgoten is iets korter dan die van de zinken optie, namelijk ongeveer 25 jaar, en ook is het nodig om het dak te coaten met een extra laag coating om schade te voorkomen.

4. Koper dakgoot

De laatste optie is een koper dakgoot. Deze optie heeft een unieke uitstraling en neemt een lange levensduur met zich mee, namelijk tot wel 80 jaar. Hierdoor is er weinig onderhoud nodig, wat gezien kan worden als een groot voordeel. Hier staat wel tegenover dat het een duur materiaal is en om dezelfde reden is de kans groter dat het gestolen zal worden.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Soorten dakgoten

Naast dat er verschillende soorten materialen zijn voor dakgoten, zijn er ook verschillende soorten vormen beschikbaar. Welke optie de beste is, hangt onder andere af van wat voor soort dakbedekking je hebt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten dakgoten.

1. Bakgoot

De bakgoot is een hoekige goot met een platte bodem, dit is de meest gekozen optie. Dit komt onder andere door de eenvoudigheid ervan en door het goede ontwerp. Deze robuuste dakgoot past bij de stijl van vrijwel ieder huis en is daardoor erg populair. Bakgoten zijn beschikbaar in verschillende materialen, waaronder de kunststof bakgoot. Het voordeel van bakgoten is dat ze erg breed zijn, daardoor kan deze goot snel veel water afvoeren. Zo voorkom je dat de bakgoot overstroomt bij een hoosbui. Ben je op zoek naar een dakgoot met een vierkante vorm? Verdiep je dan ook eens in de platte dakgoot.

2. Mastgoot

De mastgoot is een halfronde dakgoot, hierdoor is er minder kans op verstoppingen. De mastgoot zal je vooral terug zien komen bij traditionele huizen. Deze dakgoten zijn over het algemeen wat goedkoper dan de vierkante goten. Bovendien zorgt de halve cirkel ervoor dat water beter kan worden afgevoerd. Een mastgoot heeft een minder robuuste uitstraling dan bijvoorbeeld een bakgoot. De mastgoot wordt soms ook hanggoot genoemd, omdat het gebruik maakt van een montagesysteem waarbij de goot op gootbeugels leunt.

3. Kilgoot

Een kilgoot is een type dakgoot dat geplaatst wordt tussen twee schuine daken dat zorgt voor de waterafvoer van beide daken. Dit type is onmisbaar in complexere situaties, omdat het zorgt voor een goede waterafvoer. Een kilgoot verkleint de kans op lekkages en vochtproblemen in huis doordat het water in een goede baan wordt weggevoerd.

4. Verholen goot

Een verholen dakgoot is een deels of volledig verborgen type dakgoot en wordt onder andere vaak in dakkapellen gebruikt. Verder worden ze gebruikt op plaatsen waar je niet wilt dat er duidelijk een dakgoot te zien is. Het fraaie van een verholen dakgoot is dat je hem natuurlijk niet ziet. Dat zorgt voor een strak, modern dak.

Offerte

Wanneer je twijfelt over het vervangen van de dakgoot, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je de verschillende opties kunt vergelijken met de bijbehorende prijzen. Let hierbij niet alleen op de totale kosten, maar ook op bijvoorbeeld de garantie en eventuele extra kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.