Zinken dakgoten | Lange levensduur en natuurlijke uitstraling

Zinken dakgoten hebben een lange levensduur en een natuurlijke uitstraling. Bovendien zijn ze ook duurzaam en makkelijk te onderhouden. In dit artikel lees je waarom een zinken dakgoot een uitstekende investering is, hoe lang een zinken dakgoot meegaat, de onderhoudsvoordelen en wat het kost om een zinken dakgoot aan te schaffen en te plaatsen!

zinken dakgoot

Waarom een dakgoot van zink kopen?

Nu wil je waarschijnlijk weten waarom je dan een zinken dakgoot aan zou moeten schaffen. Zinken dakgoten bieden een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan deze voordelen:

 • Duurzaamheid: Zink is een materiaal dat bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en het gaat erg lang mee. 
 • Milieuvriendelijk: Zink is volledig recyclebaar, wat het een milieuvriendelijke optie maakt. Het materiaal kan na de levensduur van de dakgoot opnieuw worden gebruikt zonder dat de kwaliteit vermindert.
 • Eenvoudige plaatsing: Zink is een flexibel materiaal dat goed te vormen is, waardoor het eenvoudig aan te passen is aan verschillende stijlen en vormen. Dit maakt de installatie vaak sneller en minder arbeidsintensief in vergelijking met andere materialen.
 • Minder gevoelig voor roest en corrosie: Zink heeft een beschermende laag die oxidatie tegengaat. Dit betekent dat zinken dakgoten een stuk langer mee kunnen gaan zonder dat ze aan kwaliteit verliezen.

Hoe lang gaan zinken goten mee?

Zinken dakgoten staan bekend om hun uitzonderlijke levensduur. Bij goed onderhoud kunnen ze tot wel 40 jaar meegaan. Deze lange levensduur maakt zinken dakgoten tot een kostenefficiënte soort op de lange termijn. De aanschafkosten zijn namelijk wat hoger in vergelijking met andere materialen, zoals pvc of aluminium.

Voordelen: mooi uiterlijk en weinig onderhoud aan goot nodig

Het uiterlijk van zinken dakgoten wordt vaak mooi gevonden. De natuurlijke grijze kleur van zink past goed bij veel soorten gevels en dakbedekkingen. Hoewel een jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt aanbevolen om bladeren en vuil te verwijderen, zijn zinken dakgoten sterk genoeg om buiten deze onderhoudsbeurten weinig extra aandacht nodig te hebben. De onderhoudsbeurten zijn voornamelijk om ervoor te zorgen dat de goten niet verstopt raken en zodat de functionaliteit behouden blijft.

Makkelijk dakgoot te vervangen en te repareren door ze te solderen

Een ander groot voordeel van zinken dakgoten is dat ze relatief eenvoudig te repareren en vervangen zijn. Zink kan makkelijk gesoldeerd worden, wat een sterkere en duurzamere hechting biedt dan bijvoorbeeld lijm. Dit maakt het mogelijk om beschadigde delen van de dakgoot efficiënt te repareren zonder dat de hele goot vervangen hoeft te worden. Bovendien kan solderen gebruikt worden om nieuwe stukken dakgoot aan te sluiten op bestaande delen. Dit zorgt voor een strakke afwerking.

Wat kost een zinken dakgoot?

De kosten voor een zinken dakgoot liggen gemiddeld tussen de € 30 en € 40 per strekkende meter. Deze prijs kan variëren afhankelijk van de specifieke vorm en het type dakgoot dat je kiest. Ook de complexiteit van de installatie heeft invloed op de prijs.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Zit er een verschil in prijs tussen een mastgoot en een bakgoot?

Zinken dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder de mastgoot en de bakgoot. Het prijsverschil tussen deze twee types is over het algemeen minimaal, maar een bakgoot zal meestal aan de hogere kant van de prijs zitten. Dit komt door de iets complexere vorm en de hoeveelheid materiaal die nodig is voor de constructie. Beide soorten bieden dezelfde voordelen van duurzaamheid en uitstraling. De keuze hangt dan ook vaak af van je persoonlijke voorkeur en de architectuur van je woning.

Hoe moet je een lek in een zinken dakgoot dichten?

Wanneer je de juiste stappen volgt en het juiste gereedschap hebt, kan je het dichten van een zinken dakgoot vrij makkelijk uitvoeren. Zorg dat je beschikt over een veiligheidsuitrusting, ladder, reinigingsborstel, schuurpapier, soldering set, snijgereedschap, dakgootkit en een kitpistool. Vervolgens voer je deze stappen uit:

 1. Reinig je dakgoot
  Begin met het reinigen van het beschadigde stuk van je dak. Gebruik hiervoor de reinigingsborstel. Dit is een belangrijke stap om te zorgen dat de soldeer goed hecht aan het zink.
 2. Voorbereiden van je soldeerbout en flux
  Zorg dat je soldeerbout goed heet is en breng een laagje flux aan op het schoongemaakte stuk rondom het lek. Flux zorgt ervoor dat het zink beschermd wordt tijdens het solderen en zorgt voor een betere hechting.
 3. Soldeer aanbrengen
  Gebruik de soldeerbout om het soldeer gelijkmatig over het beschadigde gebied aan te brengen. Begin aan de randen van het lek en werk naar binnen toe. Zorg ervoor dat het soldeer goed in het zink trekt voor een sterke reparatie.
 4. Afkoelen en controleren
  Laat het gesoldeerde gebied goed afkoelen en controleer of het lek volledig gedicht is. Wanneer dit niet zo is, breng je meer soldeer aan totdat het lek volledig gedicht is.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.