De kosten van een groendak | Hoe is de prijs opgebouwd?

Een groendak is milieuvriendelijk en zorgt voor een verbeterde afwatering. Maar hoe duur is een groendak ongeveer? En op welke manier zijn deze kosten opgebouwd? Dat en meer leggen we aan je uit!

Wat kost een groen dak gemiddeld per m2?

Voor het aanleggen van een groendak betaal je gemiddeld € 50 tot € 150 per vierkante meter. De hoogte van de totale kosten is onder andere afhankelijk van welk type dak je kiest. Zo is de prijs van een intensief groendak een stuk duurder dan de prijs van een extensief groendak.

Prijsopbouw

Bij het laten plaatsen van een groendak betaal je de volgende kostenposten:

  • Aanleg
  • Materialen
  • Versterken of beschermen van de dakbedekking
  • Planten
  • Onderhoud
Groendak kosten

1. Kosten voor plaatsen: zelf aanleggen of laten doen?

De grootste kostenpost van een groendak zijn de kosten in aanleg, zeker bij een extensief sedumdak. Om op deze kosten te besparen kun je ervoor kiezen om het dak zelf aan te leggen. Deze groendaken zijn te koop als kant-en-klaar pakket met een duidelijke handleiding. 

 Een risico van het zelf aanleggen van een groendak is dat het dak mogelijk niet correct wordt gelegd. Daardoor kunnen er in de toekomst problemen met wortels en wateroverlast ontstaan. 

Een intensief groendak kun je beter niet zelf aanleggen. Dit type groendak is zo zwaar dat de dakconstructie vooraf gecontroleerd moet worden. 

2. Kosten voor onderhoud

Om de conditie van het groendak goed te houden is het goed om het dak regelmatig te onderhouden. Een extensief groendak vraagt minimaal onderhoud. Tijdens droge perioden is het nodig om af en toe de planten wat water te geven. Daarnaast is het verstandig om na de herfst te controleren of de afvoer nog goed doorloopt.

Een intensief groendak vraagt echter veel onderhoud, met bijbehorende onderhoudskosten. Een intensief groendak is een volwaardige tuin op het dakoppervlak. Daarbij hoort ook het bewateren, snoeien en voeden van de beplanting.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

3. Extra kosten voor dakbedekking

Om te voorkomen dat de wortels van de planten de dakbedekking aantasten moet het dak mogelijk verstevigd worden. De beste ondergrond voor een groendak is EPDM dakbedekking.

Met een overlappend worteldoek en een beschermingslaag onder het groendaksysteem blijft het dakoppervlak intact. Sterker nog, een groendak verlengt de levensduur van je dakbedekking doordat het EPDM niet langer wordt aangetast door uv-straling.

Hoe duur zijn de verschillende soorten groendaken?

De verschillen tussen intensieve en extensieve groendaken zijn groot. Een extensief groendak is een relatief eenvoudig systeem met lage beplanting. Daar hoort vanzelfsprekend een ander kostenplaatje bij dan bij een uitgebreide daktuin met struiken en bomen. 

Type 1: Intensief groendak

Een intensief groendak kost gemiddeld € 100 tot € 150 per vierkante meter. De hoogte van de kosten is met name afhankelijk van de benodigde constructie en de gekozen beplanting. Bij dit type groendak moet je op extra kosten rekenen voor het onderhoud.

Type 2: Extensief groendak

Veruit het meest gekozen type groendak is het extensieve groendak. Het is een groendak met een dunne substraatlaag en lage beplanting. Voor dit soort groendak betaal je gemiddeld een bedrag tussen de € 50 en € 100 per vierkante meter. Dit groendak is vaak eenvoudig zelf aan te leggen waardoor je flink op de kosten kunt besparen. 

Groendak kosten

Type 3: Sedumdak

Misschien wel het bekendste extensieve groendak is het sedumdak. Dit groendak kost gemiddeld € 50 per vierkante meter. Door zelf de matten of sedumcassettes te kopen en te leggen hou je de kosten laag.

Het voordeel van een sedumdak is dat de waterbehoefte laag is. Daardoor hoef je de planten alleen in hele droge perioden wat water te geven. 

Type 4: Daktuin

Het duurste groendak is de daktuin. Een daktuin bestaat meestal uit een veelzijdige begroeiing met grassen, bomen, sierplanten en struiken. Voor zo’n dak betaal je gemiddeld € 150 per vierkante meter. Als de constructie van het dak eerst aangepakt moet worden neemt dit bedrag snel toe.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoeveel subsidie krijg je voor een groen dak?

Verschillende Nederlandse gemeenten bieden een subsidie aan voor het aanleggen van een groendak. De hoogte van het subsidiebedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Om te controleren of je in aanmerking komt voor subsidie is het een goed idee om je gemeente benaderen. 

Offerte aanvragen voor een groendak

De beste manier om de kosten van een groendak laag te houden is door het vergelijken van verschillende offertes. Door offertes op te vragen bij verschillende specialisten bij jou in de buurt kun je de prijzen goed vergelijken. 

Laat op de offerte alle kostenposten apart gespecificeerd worden. Zo kun je exact zien waar de verschillende dakdekkers de meeste kosten voor rekenen. Deze informatie neem je mee bij de onderhandelingen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.