Intensief of extensief groendak leggen? Ontdek de verschillen

Een intensief en een extensief groendak verschillen behoorlijk van elkaar. Ben je benieuwd of je beter een intensief of een extensief groendak aan kunt laten leggen? We zetten de verschillen, overeenkomsten en aandachtspunten van beide groendaken voor je op een rij! 

Wat is het verschil tussen een intensief en een extensief groendaksysteem?

Een extensief groendak bestaat uit lage beplanting op een dunne opbouw. Met een dikte van maximaal 15 centimeter is het systeem licht genoeg voor de meeste platte daken. Een intensief groendak bestaat uit een dikker systeem met hogere beplanting. Een intensief groendak is minimaal 15 centimeter dik. 

1. Betekenis van een intensief groendak

Een intensief groendak is een volwaardige tuin bovenop een plat dak. We zien intensieve groendaken of daktuinen vaak op kantoorpanden met een stevige dakconstructie. Op dit groendaksysteem kunnen ook grassen, bomen en struiken worden geplant.

Deze soorten planten hebben een diepere laag grond nodig dan de beplanting op een extensief groendak. Het gevolg daarvan is dat een intensief groendak veel zwaarder is dan een extensief groendak.

2. Betekenis van een extensief groendak

Een extensief groendak is een relatief laag groendak. Extensieve groendaken zijn maximaal 15 centimeter dik en worden beplant met sedumplanten. Deze begroeiing heeft weinig onderhoud nodig en woekert haast niet. 

In vergelijking met intensieve groendaken zijn extensieve soorten groendaken een stuk lichter. Hiermee kan overbelasting van de dakconstructie voorkomen worden. Extensieve groendaken worden vaak toegepast op een bestaand dak van een schuur of garage.

Groendak intensief of extensief

De verschillen: intensief versus extensief

  • Opbouw en dikte
  • Gewicht
  • Kosten
  • Onderhoud
  • Vegetatie

Opbouw en dikte: hoe dik is een intensief versus een extensief groendak?

De beplantingslaag van een intensief groendak is minimaal 15 centimeter dik. Deze dikke laag geeft de planten voldoende ruimte om goed te kunnen wortelen. Daardoor kun je niet alleen sedumplanten, maar ook grassen en zelfs bomen planten.

Bij een extensief groendak is de beplantingslaag maximaal 15 centimeter dik. Hiermee ontstaat een relatief licht groendaksysteem. De aanleg van een extensief groendak is eenvoudiger. Zo eenvoudig dat je het zelf zou kunnen uitvoeren zelfs!

Het gewicht

Een dikke beplantingslaag zorgt vanzelfsprekend voor een hoog gewicht. Het is erg belangrijk dat vooraf wordt gecontroleerd of een dakconstructie het hoge gewicht van een intensief groendak kan dragen. 

De relatief kleine dikte van de opbouwlaag van een extensief groendak is vaak licht genoeg voor een regulier schuur- of garagedak met EPDM of bitumen dakbedekking.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

De prijs

De prijs van een extensief groendak is een stuk vriendelijker dan de prijs voor een intensief groendak. Dat komt omdat het extensieve groendak niet alleen goedkoper is in aanleg, maar ook in onderhoud. 

Voor een intensief groendak moet de dakconstructie vaak versterkt worden. Dat brengt de nodige groendak kosten met zich mee. Bovendien hebben intensieve groendaken relatief veel water nodig. 

Groendak intensief of extensief

Het onderhoud

Een extensief groendak met sedumplanten heeft haast geen onderhoud nodig. Op hele warme dagen kun je controleren of de planten wat extra water kunnen gebruiken. Controleer af en toe of de afvoer nog voldoende vrij is.

Een intensief groendak vraagt veel onderhoud. Je kunt het vergelijken met het onderhouden van een reguliere tuin. Daar hoort ook waterhuishouding, snoeiwerk, het verwijderen van onkruid en het voeden van de planten bij.

Verschil in vegetatie

Een intensief groendak bestaat vaak uit een mooie mix grassen, sierplanten, struiken, waterplanten en zelfs bomen. Daardoor ontstaat een gevarieerde beplanting die veel mensen aanspreekt.

De vegetatie op een extensief groendak is wat eenvoudiger van aard. Voor dit type groendak wordt meestal gekozen voor sedumplanten. Deze lage plantjes hebben weinig onderhoud nodig en groeien goed als de grondlaag vochtig blijft. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat is beter, een intensief of een extensief groendak?

Een intensief groendak is nauwelijks te vergelijken met een extensief groendak. Beide groendaken verschillen veel van elkaar. Er is geen betere of slechtere optie, ieder dak vraagt om een ander groendak. De mogelijkheden op het gebied van soorten groendaken zijn eindeloos!

Bij een relatief eenvoudige dakconstructie is een extensief groendak een goede optie. Deze daken worden voorzien van groene bodembedekkers.

Als je een groot budget hebt en op zoek bent naar een daktuin is de aanleg van een intensief groendaksysteem aan te raden. Vraag offertes op bij verschillende specialisten om een goed beeld van het kostenplaatje te krijgen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.