Wat kost een dakrenovatie?

Is het dringend tijd om je dak op te frissen? Of is er een lekkage of andere schade die eens moeten worden aangepakt? Een dakrenovatie kan een flinke investering in je huis zijn. Maar als je het slim aanpakt kan je besparen op onnodige kosten. Bovendien is het belangrijk dat problemen aan je dak tijdig worden aangepakt, zo vermijd je andere schade in huis.

Dakrenovatie kosten

golvende dakplaten

Een dakrenovatie is meestal een dure klus. De prijs kan echter sterk variëren aan de hand van de keuzes die je maakt. Zo zal een zinken dak wat duurder uitvallen dan een eenvoudig dak met dakpannen. Verder moet je ook rekening houden met andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Die komen verder uitgebreid aan bod.

We gaan nu wat dieper in op de verschillen in kosten van dakrenovaties tussen platte daken en hellende daken.

Deze verschillen zijn afhankelijk van:

  1. Het type dakbedekking
  2. Hellende daken hebben een uitgebreidere dakconstructie dan platte daken

Hoe groter het oppervlakte van een dak, hoe lager de kosten van dakrenovatie per m² zijn.

Tip:

Vraag eens aan je buren hoe zij over een dakrenovatie denken. Als jullie daken aan elkaar grenzen, kunnen jullie besluiten gezamenlijk jullie dak te laten renoveren. Nu heeft de dakdekker een grotere oppervlakte om te bedekken wat de prijs voor jouw dakrenovatie zal laten dalen.

Dakrenovatie plat dak

Het vervangen van een plat dak kan al heel goedkoop door simpelweg een nieuwe laag dakbedekking over de oude laag te laten leggen.

Wil je ook je dak isoleren vanaf de buitenkant? Dan zal je oude dakbedekking wel verwijderd moeten worden.

Voor platte daken zijn de volgende soorten dakbedekking geschikt. Kijk behalve naar de prijs per m² ook naar de levensduur van het materiaal.

Dakbedekking Levensduur Gemiddelde prijs per m²
PVC 25 jaar €70
Bitumen 30 jaar €60
EPDM 40 jaar €70
Aluminium 50 jaar €80
Groendak 50 jaar €80

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan !

Dakrenovatie hellend dak

In onderstaande tabel vind je de richtprijzen voor dakrenovaties van hellende daken.

Het verschil met platte daken zijn de andere dakbedekkingsmaterialen die worden gebruikt.

Daarnaast zal vaak ook de dakconstructie moeten worden vernieuwd. Hierbij kun je denken aan dakpanplaten en panlatten die moeten worden verwijderd en afgevoerd voordat er nieuwe kunnen worden geplaatst.

Dakbedekking Levensduur Gemiddelde prijs per m²
Riet 30 jaar €65
Betonnen dakpannen 50 jaar €60
Keramische dakpannen 40 jaar €65
Aluminium 50 jaar €80
Leien dak 60 – 100 jaar €80
Zinken dak 80 jaar €100
Koper 80 jaar €140

Bovenstaande richtprijzen zijn gebaseerd op dakrenovaties. Het isoleren van je dak is hier nog niet bij inbegrepen.

Als je jouw dak ook wilt isoleren, hou dan rekening met een meerprijs van minstens € 20,- per vierkante meter. Voor de exacte prijs voor je complete dakrenovatie vergelijk je meerdere offertes van verschillende dakbedekkers.

Wat beïnvloedt de prijs van je dakrenovatie?

dakpannenDe kosten van dakrenovatie zijn van meerdere factoren afhankelijk. Zo kun je alleen je dakbedekking laten vervangen, maar ook gelijk je gehele dakconstructie. In het laatste geval spreken we van een complete dakrenovatie.

Factoren die van invloed zijn op de kosten van dakrenovatie zijn:

  • Heb je een plat dak of een schuin dak?
  • Welk materiaal gebruik je voor jouw dakbedekking?
  • Ga je alleen je dakbedekking vervangen of ook de dakconstructie?
  • Breng je ook dakisolatie aan?

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Beschik je over een plat dak of over een schuin dak?

De renovatiekosten van een plat dak zijn doorgaans lager dan die van een schuin dak. Zo kan er bij een plak dak een nieuwe laag dakbedekking bovenop de oude dakbedekking worden gelegd. Bij een plat dak kies je voor een complete dakrenovatie als bijvoorbeeld je dakconstructie rot is of als je jouw dak wilt isoleren.

Bij schuine daken komt vaak al wat meer werk om de hoek kijken. Meestal is het opnieuw leggen van dakpannen niet voldoende. De dakpanplaten en panlatten zullen ook vernieuwd moeten worden om je dakpannen weer mooi recht te laten komen liggen.

Welk materiaal gebruik je voor jouw dakbedekking?

Er bestaan vele soorten dakbedekkingsmaterialen. Voor platte daken zijn weer andere soorten dakbedekking geschikt dan voor schuine daken. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillende soorten dakbedekking die je kan kiezen voor platte en schuine daken.

Ga je alleen je dakbedekking vervangen of ook de dakconstructie?

Bij een eenvoudige lekkage hoef je niet direct een complete dakrenovatie uit te voeren.

Dit verandert wanneer je regelmatig last hebt van lekkage, al dan niet op verschillende plekken in het dak. Dan is een complete dakrenovatie wel aan te raden.

Is er rot opgetreden in het houtwerk waar je dak op rust? Voer dan zeker een complete dakrenovatie uit. De toestand van je dakconstructie zal er mettertijd niet beter op worden. Hoe langer je wacht met het renoveren van je dak, hoe groter de kostenpost uiteindelijk kan worden.

Breng je ook dakisolatie aan?

dakisolatieAls je een complete dakrenovatie laat uitvoeren, is het altijd aan te raden om je dak gelijk te isoleren. Je dak kun je namelijk van binnen èn van buiten isoleren. Het isoleren van je dak van de buitenkant kan echter alleen wanneer eerst de oude dakbedekking wordt verwijderd. Een complete dakrenovatie geeft je daar nu een uitstekende mogelijkheid voor. Bovendien zijn de extra kosten die je maakt voor het isoleren weer terug te verdienen door de lagere energiekosten die jouw dakisolatie met zich meebrengt.

Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de kosten van dakrenovatie. Verderop in dit artikel gaan we wat dieper in op de specifieke kosten van een dakrenovatie.

Voor nu kunnen we jou alvast een gemiddelde prijs voor je dakrenovatie meegeven.

👉Voor een plat dak zijn de gemiddelde kosten van dakrenovatie €60,- tot €80,- per m².

👉Voor een schuin dak zijn de gemiddelde kosten van dakrenovatie €65,- tot € 140,- per m².

Deze richtprijzen zijn inclusief BTW, uitgaande van het renoveren van een dak van tenminste 30 m².

Zeker bij schuine daken is er een grote marge in deze richtprijs. Verderop in dit artikel lees je meer over de specifieke factoren die van invloed zijn op de prijs van dakrenovaties.

⇒ Vergelijk offertes!

Wanneer is een dakrenovatie echt nodig?

De kosten van dakrenovatie worden voor een groot deel bepaald door de dakwerken die je laat uitvoeren.

Vervang je alleen je dakbedekking of pak je ook gelijk je gehele dakconstructie mee?

In het laatste geval zal de prijs van je dakrenovatie uiteraard hoger zijn. Dat geldt eveneens wanneer je ervoor kiest om je dak te isoleren.

Als je twijfelt welke dakwerken jij moet laten uitvoeren aan jouw dak, geven we je nu enkele adviezen.

Ervaar je voor de eerste keer (lichte) lekkage, dan is er nog geen man overboord. Een dakdekker verwijdert enkel op de plaats van lekkage de oude dakbedekking en plaatst een nieuw stuk dakbedekking. Lekkage ontstaat al door een klein scheurtje en daarvoor hoef je niet gelijk je gehele dakbedekking te laten vervangen. Doorgaans gaat het om een oppervlakte van 1 m² wat vervangen dient te worden.

Hou er echter wel rekening mee dat eerdergenoemde gemiddelde prijzen niet opgaan voor deze kleinere werkzaamheden. Een dakdekker rekent ook voorrijkosten en arbeidskosten voor het brengen van al de materialen op het dak en het verwijderen van de kapotte dakbedekking. Bij het renoveren van een compleet dak, gaan deze kosten op in de totaalprijs. Bij het vervangen van slechts 1 m² aan dakbedekking, maken deze kosten een substantieel deel uit van de prijs voor je dakrenovatie.

Maar wanneer kies je nou voor een complete dakrenovatie

Het teken aan de wand kun je letterlijk opvatten wanneer je regelmatig lekkage op verschillende plekken aan je muur of plafond ziet verschijnen.

Heb je eenmalig last van lekkage op één plek, dan is een dakreparatie nog aan te bevelen.

Heb je op meerdere plekken last van lekkage, dan is een complete dakrenovatie aan te raden. Een dak is optimaal waterdicht als de dakbedekking in zijn geheel wordt gelegd. Wanneer je op meerdere plekken kleine reparaties laat uitvoeren, is de kans aanwezig dat de lekkage op termijn terugkeert waardoor je weer in de buidel moet tasten om het te verhelpen.

Een andere reden om een complete dakrenovatie te laten uitvoeren is wanneer de dakconstructie aan vervanging toe is. Doorgaans is een dakconstructie vervaardigt uit houten balken. Vooral bij oudere huizen neemt de kans op houtrot toe wanneer er in het verleden al eerder sprake is geweest van lekkage. Hoe vaker de houten dakconstructie wordt blootgesteld aan water, des te groter is de kans op houtrot.

Je draagbalken kunnen ook worden aangetast door houtworm. Ook dan is het noodzakelijk om een complete dakrenovatie te laten uitvoeren.

Nog een goede reden om een complete dakrenovatie uit te laten voeren is wanneer jij je dak wilt isoleren. Er is veel voor te zeggen om je dak te isoleren. Warme lucht stijgt op naar boven en door je dak verliest je huis haar meeste warmte.

Daken kunnen op twee verschillende manieren worden geïsoleerd, van binnen en van buiten.

Wanneer je jouw dak van buiten wil isoleren, zal de isolatie onder de dakbedekking komen te liggen. Als je dan toch jouw dakbedekking moet verwijderen, is het handig om gelijk nieuwe dakbedekking te plaatsen. Dan kan je dak weer tientallen jaren mee.

Besparen op je dakrenovatie?

Dat kan je doen door op voorhand prijzen van verschillende dakdekkers te vergelijken. Vraag gratis en geheel vrijblijvend offertes aan om te zien wie voor jou de ideale dakdekker is!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.