Een groendak aanleggen? | Stappenplan + Kosten en soorten

Door van je normale dak een groendak te maken kun je de levensduur van je dakbedekking flink verlengen. Een groendak is ook nog eens goed voor het milieu! We laten je zien hoe je het beste een groendak kunt aanleggen en welke kosten daarbij komen kijken. 

Wat is een groendak?

Een groendak of vegetatiedak is een soort dakbedekking waarbij het dakoppervlak van dakrand tot dakrand van planten wordt voorzien. Welke planten op het dak komen te staan is afhankelijk van de ligging van het dak en je eigen voorkeuren. 

Een groendak kan bestaan uit sedumplanten, grassen, wilde bloemen, kruiden en nog veel meer soorten planten!

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Een groendak kan het beste worden aangelegd op een plat dak dat niet in de schaduw is gesitueerd. In de schaduw groeien de planten mogelijk niet goed genoeg. Een groendak is een milieuvriendelijke dakbedekking voor een plat dak.

Een zeer licht hellend dak is mogelijk ook geschikt voor de aanleg van een groendak. Het is daarbij wel belangrijk dat het water niet te snel van het dakoppervlak loopt. In droge perioden en op hete dagen drogen de planten dan sneller uit.

Een groendak wordt vaak toegepast na het aanleggen van EPDM of een bitumen dakbedekking.

Groendak aanleggen

Hoe kun je een groendak aanleggen?

Om wat geld te besparen is het de moeite waard om een groendak zelf aan te leggen. Met wat kennis en een goede voorbereiding kun je dat namelijk heel eenvoudig zelf doen. De meeste groendaken worden op een soortgelijke manier aangelegd. 

Als je niet veilig te werk kunt gaan kun je beter een professioneel bedrijf inschakelen.

Zelf aanleggen [Stappenplan]

Als je van plan bent een groendak aan te leggen is het handig om stap voor stap een stappenplan te doorlopen om de kans op lekkages te verkleinen. De meeste groendaken bestaan uit een compleet pakket, maar je kunt een groendak ook zelf opbouwen.

Stap 1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, leg daarom vooraf alle benodigde gereedschappen klaar. Daarbij kun je denken aan onder andere een ladder, een scherpe zaag, hark, veger en blik, een vuilniszak. 

Controleer het dakoppervlak op tekenen van slijtage. De conditie van het dak moet perfect zijn om te voorkomen dat de dakconstructie wordt aangetast. Maak het dakoppervlak vervolgens grondig schoon.

Je kunt het beste op een droge dag werken, de dakbedekking is dan wat makkelijker schoon te maken. 

Stap 2. Groendak opbouwen

Vervolgens is het tijd om de basis van het groendak op te bouwen. Om de dakbedekking te beschermen tegen de wortels van de planten is het verstandig om wortelwerende folie aan te brengen. 

Bij het leggen van de wortelwerende folie is het belangrijk dat de verschillende banen met zo’n 50 centimeter overlappen. Zo voorkom je dat hardnekkige wortels en vocht toch door de folie dringen. Houd de afvoerleidingen van het dak vrij.

Een optionele stap is het leggen van een beschermdoek. Als de dakbedekking wortelwerend is kun je de wortelwerende folie overstaan en een beschermdoek leggen. 

Groendak aanleggen

Stap 3. Drainage

Een van de belangrijkste lagen in de opbouw van het groendak is de drainagelaag. De drainage zorgt ervoor dat het overtollige regenwater op het dak kan worden afgevoerd. Deze laag bestaat meestal uit gecombineerde drainagematten.

Je kunt de afvoer van het dak beschermen met een bladvanger of een rooster. Vervolgens leg je scheidingsprofielen op 20 tot 30 cm van elke dakrand. Op een later moment voeg je planten toen binnen de profielen en een strook grind aan de buitenzijde van de profielen.

De laatste laag onder de planten is de substraatlaag. Substraat wordt gebruikt om de groei van de planten te bevorderen. Substraatrollen zijn eenvoudig uit te rollen, maar er is ook los substraat verkrijgbaar. Je kunt het substraat over het dakoppervlak verspreiden met een hark.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Stap 4. Vegetatie aanbrengen

Dan volgt nu misschien wel de leukste klus: het aanleggen van de planten! Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld sedummatten uit te rollen of om groendakcassettes te plaatsen. Als je het leuk vindt om een eigen combinatie te maken kun je losse sedum aanplanten.

Stap 5. Rand van het dak afwerken

Om te voorkomen dat de dakrand wordt beschadigd is het verstandig om een vegetatievrije zone aan te leggen. De meeste mensen kiezen ervoor om een strook grind tussen de planten en de dakrand te leggen.

Het plaatsen van een grindrand heeft verschillende voordelen:

  • Waterafvoer: de vegetatievrije zone zorgt ervoor dat water beter kan worden afgevoerd. De strook grind loopt richting de afvoer.
  • Begaanbaar: door een strook vrij te houden blijft het dak beter bereikbaar en kun je op een later moment makkelijker onderhoud plegen.
  • Minder slijtage: onder invloed van uv-straling loopt de conditie van je dakbedekking in de loop der tijd terug. Een laag grind vertraagt dit proces.

Stap 6. Groendak onderhouden

Een groendak heeft regelmatig onderhoud nodig. Zo is het belangrijk om het groendak regelmatig op onkruid te controleren. Onkruid kun je beter meteen verwijderen, anders zaait het zichzelf verder uit. Zo worden de nuttige planten verdrongen.

Om de groei van de planten te stimuleren is het goed om de planten regelmatig te voeden. Als je hebt gekozen voor een groendakpakket heb je er waarschijnlijk geschikte voeding ontvangen, maar als je zelf een groendak hebt samengesteld is reguliere plantenvoeding prima.

Daarnaast is het belangrijk om de grindstrook schoon te houden. Mogelijk breiden de planten van het groendak zich na verloop van tijd uit. De planten die op de grindstrook groeien kun je beter verwijderen. Zo hou je de afvoer goed vrij.

Groendak laten leggen door een vakman

Om verzekerd te zijn van een correcte installatie is het slim om het groendak aan te laten leggen door een specialist. Een specialist heeft veel ervaring met het werk en is waarschijnlijk sneller en kundiger in het aanleggen van het vegetatieve dak. 

Door offertes op te vragen bij verschillende groendakspecialisten kun je de prijzen uitgebreid vergelijken. Kies niet direct voor de goedkoopste aanbieder, een goede prijs-kwaliteitverhouding is erg belangrijk. De kosten van dakdekkersbedrijven lopen vaak uiteen.

Groendak aanleggen

Wat kost een groen dak?

Een groendak kost je gemiddeld € 50 tot € 150 per vierkante meter. In de regel is een sedumdak het goedkoopst, terwijl je voor een kruidendak het meest betaalt. De hoogte van de groendak kosten is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Afmetingen: op een groter dak zijn vanzelfsprekend meer planten en materialen nodig.
  • Bereikbaarheid: een moeilijk bereikbaar dak is wat duurder om te leggen.
  • Vegetatie: de verschillende soorten planten lopen behoorlijk uiteen qua prijs.
  • Systeem: een uitgebreid systeem met veel verschillende lagen is duurder dan een eenvoudig systeem.
  • Zelf doen: door het groendak zelf aan te leggen kun je op de kosten besparen. Zorg er dan wel voor dat het dak correct wordt aangelegd.

Hoeveel subsidie krijg je voor een groen dak?

Mogelijk kun je in jouw gemeente aanspraak maken op subsidie voor de aanleg van een groendak. De hoogte van het subsidiebedrag en de voorwaarden kunnen per regio verschillen. Ga dus vooraf na of je groendak aan alle eisen voldoet.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Soorten groene daken

Bij groendaken maken we onderscheid tussen 2 verschillende soorten groendaken: een intensief groendak en een extensief groendak. Het verschil tussen beide groendaken is de dikte van de laag waarin de planten kunnen wortelen.

1. Intensief groendak

Een intensief groendak is een dak met een beplantingslaag van minstens 15 cm dik. Deze laag is soms zelfs dikker dan 25 cm. Op dit type groendak worden planten neergezet die een flink wat ruimte nodig hebben om voldoende wortels te kunnen groeien. 

Het gevolg van deze dikke grondlaag is dat het groendak enorm zwaar wordt. Om die reden worden deze daken vaker toegepast bij bijvoorbeeld bedrijfspanden. Dit soort groendaken noemen we ook wel een daktuin.

2. Extensief groendak

Een extensief groendak is meer geschikt voor particulier gebruik. Het systeem van een extensief groendak is in totaal maximaal 15 cm dik. Dit type groendak is licht van gewicht en biedt met een klein laagje grond toch voldoende ruimte voor de wortels van de gekozen planten. 

Sedumdak

Misschien wel het meest gekozen extensieve groendak is het sedumdak. Sedumplanten hebben weinig ruimte nodig en zijn relatief goedkoop. Je kunt ervoor kiezen om sedummatten neer te leggen of om zelf een selectie sedumplanten aan te planten.

Voordelen van de aanleg van een groendak

Het aanleggen van een groendak heeft verschillende voordelen:

  • Duurzaam: een groendak maakt van een relatief eenvoudig en ongebruikt oppervlak een ware oase. De planten filteren fijnstoffen uit de lucht en bieden een interessante voedingsbodem voor allerlei diersoorten.
  • Absorbeert warmte: de planten op een groendak kunnen de warmte van de zon absorberen waardoor de ruimte eronder wat koeler blijft.
  • Absorbeert water: tijdens hevige regenval kan het riool het water niet altijd goed opvangen, zeker niet met de verstening van onze tuinen. Een groendak kan dit water beter vasthouden.
  • Goed voor het dak: een plat dak slijt minder snel doordat de planten het oppervlak tegen uv-straling beschermen.
  • Isolatie: in de winter ontsnapt de warmte onder een groendak minder snel.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.