Groendak aanleggen? Prijzen, tips en soorten

Het dak op onze woning dient in de eerste plaats efficiënt te zijn door ervoor te zorgen dat er geen regen of koude naar binnen kan komen. Toch is het een leuke extra dat je dak er aangenaam uitziet omdat het bij alle voorbijgangers onmiddellijk in het oog springt. Naast het voorzien van een kwalitatieve dakbedekking of het regelmatig laten reinigen van je dakpannen, kan je jouw dak ook in de kijker zetten door te kiezen voor een groendak. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en naar het kostenplaatje voor deze groene daken? Lees het allemaal in dit artikel!

Wat is een groendak?

groendakDe naam zegt het eigenlijk zelf al. Wanneer we het hebben over een “groendak”, spreken we over daken die begroeid zijn met kruiden, planten of grassen. Vaak worden sedumplanten gekozen als bedekking. Groene daken kunnen zowel op platte als op hellende daken aangelegd worden en zijn onder meer gekend onder de benamingen “vegetatiedak, dakbegroeiing en dakbegroening”.

Wat kost een groendak

Met welk budget je precies rekening dient te houden om van jouw dak een groendak te maken, is afhankelijk van meerdere factoren. De ingehuurde dakdekker zal een offerte opstellen op basis van:

De staat van jouw dak

Dakbegroeiing kan niet zomaar op eender welk dak aangebracht worden. Groene daken hebben een bepaald gewicht en de dakdekker gaat eerst na of jouw dakconstructie in staat is om dit gewicht te dragen.

Is jouw dakbedekking niet voldoende dragend voor de aanleg van een groendak? Dan kan je ervoor kiezen om je dak te laten verstevigen of te laten vervangen. Verwacht je in dit geval aan een prijskaartje van € 90 tot € 150 per vierkante meter plus de bijkomende kosten voor de aanvraag van een vergunning.

Het soort dak

groendakPlatte daken die bedekt zijn met dakleer (bitumen) zijn niet geschikt voor de aanleg van dakbegroening. Heb jij PVC- of EPDM-dakbedekking liggen? Dan hoor je bij de gelukkigen die direct van start kunnen gaan met de creatie van hun groene dak. Een dak bedekt met bitumen, zal hoe dan ook eerst voorzien moeten worden van PVC of EPDM. Voor een PVC dak betaal je gemiddeld zo’n € 35 tot € 70 per vierkante meter terwijl EPDM-dakbedekking tussen € 40 en € 80 kost per vierkante meter.

Het soort groendak

Net zoals dat voor gewone tuinen het geval is, kan je ook bij daktuinen kiezen uit verschillende stijlen en plantensoorten. Droom jij van een waterbergend dak of denk je aan een groendak met zonnepanelen? Dan zal je meer betalen dan wanneer je kiest voor een kruiden- of sedumdak.

De oppervlakte van de dakbegroening

Wil je meer? Dan betaal je meer! Hoe groter de oppervlakte van je dakbegroening, hoe meer dit je zal kosten. Wel is het zo dat sommige dakdekkers de prijs per vierkante meter doen zakken bij enorm grote oppervlakten. Dat kan je bespreken met de dakdekker, of je kan op voorhand prijzen vergelijken om te zien bij welke dakdekker je het best terecht kan.

⇒ Vraag gratis offertes aan

De werkuren

Hoeveel uren werk er precies voorbijgaan aan groene dakwerken, wordt vooral bepaald door de complexiteit van de klus. Ga jij een vegetatiedak aan laten leggen op een plat dak dat gemakkelijk bereikbaar is of moet de dakdekker aan de slag gaan met speciale apparatuur om tot bij jouw hellend dak te geraken? Groene daken op een plat oppervlak kunnen logischerwijze sneller aangelegd worden dan op een uitdagend dak met een grote hellingshoek.

Subsidies

In sommige Nederlandse gemeentes word je door middel van subsidies beloond voor de aanleg van een groendak omdat dit initiatief meehelpt aan de oplossing van de wateroverlast. Ga langs bij jouw gemeentehuis en controleer of deze premie ook van toepassing is in jouw dorp.

👉 Een sedumdak aanleggen kost je gemiddeld tussen de € 55 en de € 75 per vierkante meter, afhankelijk van de prijs van de sedummatten, de firma die de dakwerken uitvoert en de moeilijkheidsgraad van het karwei.

Houd er rekening mee dat de bovengenoemde factoren additionele kosten in de wacht kunnen slepen.

Voordelen van een groendak

dakdekker

Dakbegroeiing is zoveel meer dan alleen maar een decoratiemogelijkheid. Wie kiest voor een vegetatiedak, profiteert van talrijke interessante voordelen:

Ecologische voordelen

 • Beter (leef)klimaat: Planten absorberen zonlicht en zorgen zo voor een daling van de temperatuur, zowel binnen- als buitenshuis.
 • Luchtzuiverende werking: Alle planten beschikken over de eigenschap om CO2 om te zetten in zuurstof, ook de planten aanwezig op een vegetatiedak.
 • Waterbergende werking: Wateroverlast is een steeds groter probleem bij ons in Nederland. Door de aanleg van een groendak worden de riolen minder belast omdat de bloemen en planten op een vegetatiedak het regenwater opnemen, zuiveren en laten verdampen.
 • Meer biodiversiteit: Vogels, vlinders en andere soorten insecten voelen zich thuis in een omgeving van bloemen, planten en kruiden. Waar meer groendaken zijn, is er daarom ook automatisch meer biodiversiteit.

Financiële voordelen

dakwerken

 • Lage onderhoudskosten: Een dakbegroening bedekt met sedummatten maakt onkruidgroei zo goed als onmogelijk. Hierdoor spaar je je een mooi bedrag uit op dakreinigingswerken.
 • Lagere energiekosten: Een groendak verfrist je dak waardoor je zonnepanelen voor een hoger rendement zorgen en dat zie je terug op je energiefactuur.
 • Langere levensduur van je dak: Een groendak is opgewassen tegen alle soorten (barre) weersomstandigheden. Van aangename, mooie lentedagen tot donkere winterdagen met vrieskou, groene daken beschermen je overal tegen. Het gevolg hiervan is dat je dak tot wel 60 jaar lang meegaat.
 • Je woningwaarde stijgt: Op de immobiliënmarkt wordt een pand voorzien van een vegetatiedak, beschouwd als een pand met een aanzienlijke meerwaarde o.w.v. de vele financiële en milieuvriendelijke voordelen.

Sociale voordelen

 • Geluiddempende werking: Een groendak houdt ongewenste geluiden van buitenaf tegen en houdt de geluiden afkomstig uit uw woning binnen.
 • Rustgevende omgeving: De kleur groen is niet alleen de kleur van de hoop maar staat ook voor ontspanning en stressvermindering. Een groene omgeving is een rustgevende omgeving. Bovendien zijn buurtfeesten en andere sociale activiteiten een pak aangenamer in een natuurlijk groen decor.

Soorten groendaken

Groendaken worden onderverdeeld in intensieve en extensieve groendaken met als belangrijkste verschil de dikte van de beplantingslaag. Extensieve groendaken hebben een beplantingslaag tussen 4 en 15 cm, kunnen een maximale belasting van 150 kg per vierkante meter dragen en vind je vooral terug op woningen en op kleine handelspanden. Een intensief dak daarentegen heeft een beplantingslaag dikker dan 15 cm, kan een belasting tot maar liefst 700 kg per vierkante meter dragen en wordt voornamelijk aangelegd op grote bedrijfsgebouwen. We gaan hier verder in op extensieve groendaken aangezien dit de meest voorkomende zijn.

⇒ Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan !

Sedumdak

Een sedumdak aanleggen betekent een dak voorzien van vetplanten. Sedum houdt vocht vast, is geschikt voor alle klimaten en weegt relatief weinig (al mogelijk vanaf 35 kg per vierkante meter).

Bloemendak

Een vegetatiedak bekleed met een mix van wilde bloemen (= bloemendak) zorgt het hele jaar door voor een prachtig kleurenpalet boven je hoofd. Bovendien is het een slimme manier om een habitat te creëren voor bijen en andere dieren.

Grasdak

Je raadt het al: Een grasdak is een dak begroeid met gras, ideaal voor liefhebbers van grote groene grasperken. Houd er rekening mee dat een grasdak ieder voorjaar gesnoeid dient te worden.

Kruidendak

Wil jij naast een kruidentuintje ook graag een kruidendak? Plant kruiden op je dak en geniet van het heerlijke aroma dat jouw kleurrijke daktuin afgeeft!

Natuurdak

Een natuurdak, of een biodiversdak, is een groendak dat bestaat uit diverse soorten bloemen, planten en kruiden met het oog op het behoud van biodiversiteit in de leefomgeving.

Schaduwdak

Zou je graag een groendak aanleggen maar ligt je dak zo goed als volledig in de schaduw? Kies dan voor schaduwplanten zoals, longkruid, kerstrozen en geraniums. Schaduwplanten hebben meerdere bloeiperiodes waardoor je dak in alle seizoenen mooi en functioneel blijft.

Groendak met zonnepanelen

Verklein je ecologische voetafdruk en ga voor een groendak met zonnepanelen. Zoals je hierboven reeds hebt gelezen, zorgt een groendak voor een afname van de temperatuur waardoor je zonnepanelen meer rendement opleveren.

Groen-blauwdak

Bij dit soort dak wordt de nadruk gelegd op de waterbergende werking. Draag je steentje bij aan een duurzaam waterbeheer en kies voor een groen-blauwdak.

⇒ Gratis offertes aanvragen

Hoe moet je een groendak onderhouden?

Hoewel een vegetatiedak om weinig onderhoud vraagt, is het toch belangrijk dat je een aantal elementen in aanmerking neemt om de levensduur en de functionaliteit van je groene dak blijvend te verzekeren:

 • Controleer je afvoer- en dakgoten regelmatig: Resten van planten en onkruid in je afvoer of dakgoot kunnen leiden tot verstoppingen, scheurtjes en overbelasting wat op zijn beurt zal leiden tot een gedwongen vervanging van je dakgoot/afvoer.
 • Voed je planten: Een paar keer per jaar is het aanbevolen om je groendak te voeden met speciaal plantenvoer.
 • Opgepast met hittegolven: Heeft het gedurende lange tijd niet geregend? Dan doe je er goed aan om je groene dak van extra water te voorzien.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.