EPDM plaatsen: Zelf of laten aanbrengen Stappenplan + Kosten

EPDM is een materiaal dat veel gebruikt wordt op platte daken vanwege de duurzaamheid van het materiaal en de waterdichtheid. EPDM kun je zelf aanbrengen op je dak, of je kunt dit overlaten aan een professional. Beide brengen voordelen met zich mee, hieronder bespreken we de verschillen.

Hoe bevestig je EPDM?

Er zijn verschillende manieren om EPDM te bevestigen, elke optie heeft zijn eigen werkwijze en kenmerken. Het is belangrijk om de juiste manier te kiezen voor jouw situatie, zodat het zo goed en zo lang mogelijk blijft zitten.

Optie 1: Ballastlaag

De eerste optie voor het aanbrengen van EPDM is om het materiaal op het dak te plaatsen en deze vervolgens te bedekken met een laag ballast, bijvoorbeeld met steentjes of tegels. Op deze manier blijft de EPDM-folie goed op het dak liggen. Dit is een snelle en makkelijke manier voor het plaatsen, maar kan wel enkel gedaan worden wanneer het dak stevig genoeg is om het extra gewicht te kunnen dragen zonder voor problemen te zorgen.

Optie 2: Mechanische bevestiging 

De tweede optie is om de EPDM-folie te plaatsen met mechanische bevestiging, dit zijn bijvoorbeeld schroeven en ringen. Deze worden geplaatst aan de zijkanten van het dak en in sommige gevallen ook in het midden van de folie. Deze methode is een goede optie voor daken die te maken krijgen met extremer weer, zoals veel wind. Een mechanische bevestiging is wat meer werk om te plaatsen dan andere methodes, maar zorgt uiteindelijk wel voor een stevige installatie.

Optie 3: Lijmen

De laatste optie voor het plaatsen is het vastlijmen van de EPDM-folie. Dit is een methode die het meest gebruikt wordt bij kleine en middelgrote daken, omdat het zorgt voor een stevige en duurzame manier van het plaatsen van folie. Het lijmen hiervan is vrij eenvoudig en zorgt voor een strak resultaat.

Stappenplan voor het zelf leggen van EPDM of rubber dakbedekking

Wanneer je zelf EPDM of rubber dakbedekking gaat plaatsen, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Hieronder bespreken we de volgorde en op welke manier je dit gedaan moet hebben. Dit zal zorgen voor een betere werking en een langere levensduur.

Stap 1: Meet het dak op 

Dak-opmeten.jpg

De eerste stap is om het dak op te meten, dit is belangrijk zodat je weet hoeveel EPDM-folie je nodig hebt om het complete dak mee te kunnen bedekken. Het is altijd verstandig om extra centimeters toe te voegen aan de randen zodat je zeker genoeg hebt. Het dak opmeten is een onmisbare stap omdat dit voorkomt dat je er tijdens de installatie achter komt dat je te weinig folie hebt. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat je weer van voren af aan moet beginnen.

Stap 2: Maak de ondergrond stof en vuil vrij 

Stap twee is om de ondergrond vrij te maken van stof en van vuil. Een schone ondergrond is namelijk hard nodig voor een optimale werking van de folie, alleen op deze manier zal het namelijk goed blijven zitten. Je zult het dak dus schoon moeten maken van vuil en bladeren, hierbij zul je het dak moeten vegen en eventueel wassen om zo te zorgen dat er geen scherpe randen zijn die de folie beschadigen.

Stap 3: Rol de EPDM-folie uit

EPDM-uitrollen.jpg

Wanneer het dak zelf voorbereid is, is het tijd om de EPDM-folie uit te rollen, dit doe je door het uit te rollen over het dakoppervlak. Laat de folie vervolgens een paar uur liggen, zodat het kan wennen aan de temperatuur en dat het zijn weg kan vinden. Dit zal uiteindelijk helpen om de vorming van kreukels te verminderen, wat bijdraagt aan een strakke en dus waterdichte plaatsing.

Stap 4: Lijmen en gladstrijken per helft

De volgende stap is om de EPDM-lijm op de ondergrond en de folie aan te brengen, dit doe je steeds meter voor meter. Strijk de folie glad met een borstel of met een roller om zo de luchtbellen onder de folie weg te halen. Dit doe je het beste door in het midden te beginnen en naar de randen toe te werken, dit zorgt er namelijk voor dat er geen nieuwe vouwen of luchtbellen in komen.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Stap 5: EPDM aanbrengen aan de dakranden

Wanneer de folie zelf grotendeels vast zit, is het tijd om de EPDM-folie aan de randen vast te maken. Dit doe je door de folie strak te trekken en daarna vast te lijmen. Aan de randen is dit extra belangrijk omdat je zo lekkages kunt voorkomen. Wind kan bijvoorbeeld onder de folie komen, waardoor deze los zal laten. Ook water kan hier eenvoudiger onder komen.

Stap 6: Bevestigen van de daktrim 

Nadat de folie zelf vast zit, plaats je de daktrim over de randen van de folie, vervolgens schroef je deze vast. Dit zorgt ervoor dat de randen mooi afgewerkt zijn, maar zorgt ook voor bescherming tegen de wind, beschadigingen en slijtage.

Stap 7: EPDM aanleggen bij obstakels 

Er kunnen obstakels aanwezig zijn op het dak, bijvoorbeeld uitstekende stukken zoals ontluchtingspijpen, hier zal omheen gesneden moeten worden. Snijd de folie op maat rond het obstakel en zorg voor een goede afdichting. Hiervoor kun je het beste EPDM-lijm gebruiken. Gebruik eventueel extra stukken folie om te zorgen dat alle stukken goed waterdicht worden afgesloten.

Bij stadsuitlopen 

Een van de obstakels die je tegen kunt komen, zijn stadsuitlopen. Hierbij is het belangrijk dat de waterafvoer nog op de juiste manier blijft werken en dat deze volledig waterdicht is. Wanneer je deze tegenkomt, begin je met het snijden van de folie op maat zodat deze er precies omheen past. Hierna wordt de folie vastgelijmd met de speciale lijm, zorg ervoor dat hierbij geen luchtbellen ontstaan om lekkages te voorkomen. Extra stukken van het EPDM kun je altijd gebruiken om te zorgen voor een naadloze afwerking.

Dakdoorvoeren en ontluchtingspijpen 

Een tweede obstakel dat je tegen kunt komen zijn dakdoorvoeren en ontluchtingspijpen, ook hierbij moet je extra opletten. Hierbij begin je met het boren van een gat in het dak op de juiste plaats voor de doorvoer of voor de pijp. Hierna plaats je de doorvoer zelf en maak je deze met behulp van de speciale lijm vast aan de EPDM-folie. Zorg er ook hier voor dat je de randen stevig vastmaakt en dat er geen vouwen of luchtbellen aanwezig zijn.

Groendak

Een EPDM dak is een geschikte soort dakbedekking voor een groendak. Er zijn verschillende opties mogelijk. Mogelijk weet je niet of je een intensief of extensief groendak moet laten plaatsen. Een extensief groendak is relatief licht en wordt vaak op het dak van een schuur of garage gelegd. Een intensief groendak is meer geschikt voor sterke dakconstructies zoals bij kantoorpanden.

EPDM plaatsen

Hoe EPDM-dakdoorvoer plaatsen?

Een EPDM-dakdoorvoer plaatsen doe je door te beginnen met het maken van een gat in het dak op de plaats waar je de doorvoer wilt hebben. Vervolgens plaats je de dakdoorvoer en bevestig je deze met de speciale lijm voor EPDM. Zorg ervoor dat de installatie waterdicht is om eventuele beschadigingen te voorkomen. Dit doe je door de kreukels en luchtbellen weg te halen en door de randen goed vast te maken.

Wat kost het plaatsen of leggen van EPDM per m2?

De kosten van het plaatsen of leggen van EPDM per vierkante meter variëren, dit is afhankelijk van of je dit zelf gaat doen of dat je het gaat laten doen. Het materiaal zelf kost gemiddeld tussen de € 35 en € 50 per m². De kosten voor een vakman liggen tussen de € 60 en € 80 per m², dit is inclusief arbeidskosten. In eerste instantie lijkt het dus goedkoper om het zelf te doen, maar in de meeste gevallen is het toch verstandiger om een professional in te schakelen. Het voordeel hiervan is namelijk dat je zeker weet dat de installatie op de juiste manier gebeurt, wat zorgt dat je niet snel reparaties nodig hebt. Op de lange termijn zal dit dus nog zorgen voor minder kosten.

Zelf dakbedekking aanbrengen of laten plaatsen? 

Het zelf plaatsen van de dakbedekking kan kosten besparen in het begin, maar dit kan enkel wanneer je over de juiste kennis beschikt over de materialen en de werking. Wanneer je weinig kennis hebt hierover, of weinig ervaring hebt, is het vaak slimmer om een professional in te schakelen. Deze persoon kan helpen met het installeren op de juiste manier, zeker bij lastigere daken, de folie te installeren. Houd bij het maken van de keuze of je het zelf doet of wilt laten doen dus rekening met je eigen kennis, de kosten van beide opties, maar ook de kennis en professionaliteit van een vakman.

Offerte

Wanneer je twijfelt over het aanbrengen van EPDM dakbedekking, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je de verschillende opties kunt vergelijken met de bijbehorende prijzen. Let hierbij niet alleen op de totale kosten, maar ook op bijvoorbeeld de garantie en eventuele extra’s zoals het huren van steigers.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.