Kosten dakdekker: wat kosten dakwerken?

Ben je van plan je dak te laten reinigen of renoveren? De kosten van een dakdekker kunnen sterk variëren. De prijs van een dakdekker is afhankelijk van factoren zoals de grootte van het dak, het type dak en de aard van de dakwerken. We overlopen de gemiddelde kosten van dakdekkers.

Wat kost een dakdekker?

Wanneer je een lekkage in huis ontdekt, kan je na grondig onderzoek erachter komen dat het dak de oorzaak is. Het inhuren van een bekwame vakman is van uiterst belang bij dit soort problemen, maar het is begrijpelijk om ook rekening te houden met de kosten van een dakwerker.

Het uurloon van een dakdekker ligt tegenwoordig rond de €45 per uur (incl. BTW).

De dakdekker is hierdoor onafhankelijk in zijn werktempo, en omdat velen weinig verstand hebben van de hoeveelheid werk die erbij komt kijken, is het aantal werkuren lastig te controleren. Probeer daarom een prijs per vierkante meter af te spreken met de dakdekker. Zo weet je van te voren precies wat de kosten zijn voor al je dakwerken en ontvang je achteraf geen onverwachte extra dakdekker kosten.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Wat beïnvloedt de kosten van dakwerken?

De prijzen van een dakdekkersbedrijf voor onderhoud, renovatie of schoonmaak van jouw dakbedekking kan flink verschillen. De offerteprijs is afhankelijk van meerdere omstandigheden en waarvoor je de dakdekker nodig hebt. Een dakreparatie is veelal goedkoper dan een volledig nieuw dak, maar als je dak zodanig beschadigd is, wordt toch een volledig nieuw dak geadviseerd. We gaan er wat dieper op in wat de kosten van een dakdekkersbedrijf beïnvloedt.

Type dak

hellend dak dakpannenDe dakdekker kosten worden gedeeltelijk bepaald door de bereikbaarheid van het dak. Drukke straten en hoge gebouwen kunnen voor problemen zorgen, waardoor een dakwerker een stelling nodig heeft, wat weer extra kosten met zich mee brengt. Heb je een schuin of plat dak? Hier komen ook andere bedragen bij kijken.

👉 Voor een makkelijk te bereiken hellend dak & een plat dak, wordt ongeveer €45,- per vierkante meter gevraagd.

Des te steiler het hellend dak, of des te lastiger te bereiken, des te hoger de prijs. Door de hoge moeilijkheidsgraad kan deze oplopen tot wel €120,- per vierkante meter.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Dakbedekking plat dak

dakbedekking plat dak

De verschillende soorten dakbedekking spelen een grote rol in het kostenplaatje. Daarbij zijn er verschillende dakbedekkingen beschikbaar voor hellende daken en platte daken. Hier gaan we wat dieper op in:

Bitumen

Deze dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd. De hoogte van de prijs hangt af of je een nieuwe laag aanlegt over de oude of eerst een oude laag moet verwijderen.

Het verwijderen en plaatsen van nieuw bitumen kost ongeveer €80 per m² en nieuwe bitumen over je oude dakbedekking rond de €45 per m². Gemiddelde levensduur is ongeveer 25 jaar.

PVC

Dit materiaal heeft maar weinig onderhoud nodig en geeft de mogelijkheid tot een groendak.
Na het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van de PVC, betaal je gemiddeld €55 per m². Gemiddelde levensduur is ongeveer 25 jaar.

EPDM

Een duurzame en recyclebare dakbedekking die ook de mogelijkheid heeft om een groendak te maken. Dit sterk en duurzaam materiaal is goedkoop om aan te leggen en heeft daarbij een levensduur van bijna 40 jaar.

De gemiddelde prijs van deze dakbedekking is €50.-

Groendak

Een groendak wordt altijd geplaatst met PVC of EPDM als ondergrond. Het heeft een levensduur van ruim 60 jaar, maar als hij aan vervanging toe is dient u ook de onderlaag van PVC of EPDM te vervangen.

De kosten liggen rond de €100 per m².

Dakbedekking hellend dak

Dakpannen

betonnen dakpannen

Qua prijs-kwaliteitverhouding zit je met dakpannen altijd goed. Het is al jarenlang een betrouwbare dakbedekking en wordt bij ruim 90% van de woningen gebruikt. Sommige dakpannen gaan tot wel 100 jaar mee, maar laten we rekenen met een gemiddelde levensduur van 50 jaar. De dakpannen zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en zijn brandveilig. Er zijn 2 verschillende soorten dakpannen, namelijk beton en keramisch.

De keramische pannen zijn iets duurder, ongeveer €60 per m². Maar ze hebben een langere levensduur dan anderen.
Een ander type dakpan is de betonnen. Deze zijn net een tientje goedkoper per vierkante meter maar hebben een ruwer oppervlakte waardoor vuil vaker blijft hangen. Ze vergen dus meer onderhoud en zijn eerder toe aan vervanging.

Leien dak

Leien dakvormen worden voornamelijk gebruikt bij daken met een minimale dakhelling. De kunstleien zijn vanwege hun prijs-kwaliteitverhouding erg geliefd. De vormvastigheid van kunstleien maakt het erg geschikt voor strakke, minimalistische dakvormen. De natuurleien zijn gemaakt van natuursteen en daardoor is iedere steen uniek in zijn kleur en structuur. Deze leien zijn wat exclusiever en duurder, maar gaan tot wel 2x zo lang mee dan kunstleien.

De kunstleien kosten €65 per m² met een gemiddelde levensduur van 35 jaar.

De prijs van natuurleien ligt rond de €120 per m² maar heeft daarentegen een levensduur van bijna 80 jaar.

Rieten dak

rieten dak

Ook hier zijn er meerdere factoren die invloed hebben op de prijs. Het type dakbedekking, riet, is namelijk in verschillende soorten verkrijgbaar. Daarbij speelt wederom de bereikbaarheid van het dak een rol en wat er moet gebeuren met de huidige dakbedekking. Het rieten dak is in het verleden uit de gratie geraakt vanwege zijn brandgevaarlijkheid. Tegenwoordig is door nieuwe methodes het brandgevaar bij rieten daken significant gereduceerd, waardoor het in populariteit aan het stijgen is. Rieten daken zijn een parel voor het oog, en zijn absoluut een meerwaarde voor de uitstraling van je woning.

De gemiddelde prijs voor deze dakbedekking ligt op €100 per m².

⇒ Vergelijk prijzen van dakdekkers !

Soort dakreparatie

dakreparatie: dakgoot herstellenEr is een wezenlijk verschil tussen een dakreparatie en een dakrenovatie. Bij de één ben je op tijd erbij, bij de ander nét te laat. Een beschadiging aan het dak kan ontstaan door een heftige storm, of door slijtage. Het repareren van dakgoten en een regenpijp is een veelvoorkomende klus voor dakdekkers. Heb je een lekkage, dan ben je net te laat. Het zorgt voor extra problemen in je woning waardoor de herstelkosten nog hoger zijn dan gedacht. Als de lekkage is ontstaan doordat het einde van de levensduur van je dak is bereikt, dan raadt een dakdekkersbedrijf meestal aan om de overdekking volledig te laten vervangen. We spreken dan van een renovatie, die je ook al eerder kunt laten uitvoeren voordat er beschadigingen aan het dak ontstaan.

Bij dakrenovatie is het mogelijk om (gedeeltelijk) je dakbedekking te vernieuwen en eventueel nog dakisolatie te plaatsen. Sinds een paar jaar gebruikt men ook een overzetdak om een nieuwe look aan de overdekking te geven. Men plaatst dan metalen platen over de huidige dakbedekking. Informeer van te voren goed bij een dakdekkersbedrijf of dit mogelijk is. Deze overdekking kan je dakrenovatie kosten flink drukken. Heb je flink gespaard de afgelopen jaren en is je woning wel toe aan een flinke renovatie? Dan hoeven de dakrenovatie kosten de pret ook niet te drukken als je kiest voor een volledig nieuwe dakconstructie. Wanneer je dakconstructie volledig is gerot of in geval van nieuwbouw, wordt vanzelfsprekend voor deze optie gekozen.

Voorkomen is beter dan genezen. Als er mos en andere vuiligheden op je dak liggen dan blijft het water liggen op het dak, waardoor de slijtage versneld wordt. De kosten van dakreiniging zijn tegenwoordig niet al te hoog en is een betaalbare investering om de levensduur van je dakbedekking te verlengen.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Besparen op kosten dakwerken

Door zelf op onderzoek uit te gaan kun je al vrij snel kosten besparen. Heb je beschadigde dakpannen ontdekt na een storm, dan kun je deze rapporteren aan de dakdekker die dan zelf geen onderzoek meer hoeft uit te voeren. Help de dakwerker mee met een aantal klusjes, waardoor hij tijd en geld bespaart. Spreek dit van te voren duidelijk af met de dakdekker, zodat dit in de offert verrekent wordt. Daarbij, als je in een rijtjeswoning woont, kun je aan de buren vragen of ze ook interesse hebben in een dakreiniging of renovatie. Des te meer oppervlakte een dakdekkersbedrijf kan aanpakken, des te lager de vierkante meter prijs wordt! Als je dan toch bezig bent met het dak te renoveren, kies dan meteen voor het installeren van dakisolatie. Dit benodigd wel een initiële investering, maar binnen een paar jaar heb je het geld alweer eruit gehaald door de besparing op je energiekosten. En last-but-not-least, zorg ervoor dat je offertes vergelijkt van verschillende bedrijven. Hier bespaar je absoluut het meeste mee!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.