Daklekkage opsporen en repareren

Een daklekkage kan tot flinke schade zorgen aan je woning en aan je gezondheid. Zorg er daarom voor dat je snel ingrijpt en het lekkage snel laat opsporen en repareren. Hierbij is expertise en kennis van belang en wordt er vaak gekozen om de hulp in te schakelen van een professionele dakdekker. In de onderstaande tekst lees je wat hierbij allemaal komt kijken, wat het ongeveer kost en hoe je een volledige dakreparatie of vervanging kunt laten uitvoeren.

Daklekkage reparatie kosten

Wanneer je een lekkage hebt aan het dak kiezen de meeste mensen ervoor deze door een dakdekker te laten repareren. Wanneer je dat namelijk zelf doet is het vaak een zeer lastige en tijdrovende klus. Voor een professionele dakdekker is het repareren van een daklekkage in de meeste gevallen een snelle en eenvoudige klus. Vaak kan het huidige materiaal eenvoudig vervangen worden en kan een specialist ervoor zorgen dat de lekkage na de reparatie niet meer zichtbaar is.

De kosten om een daklekkage op te lossen variëren per type dak en per oppervlakte. Ook heeft elke specialist zijn eigen uurtarief voor verschillende dakwerken en kunnen de kosten daardoor flink variëren.

Voor een schuin dak liggen de kosten bijvoorbeeld over het algemeen wat lager en kun je rekening houden met een totaalbedrag van rond de € 130 tot € 210 per m².

Voor platte daken kun je vaak rekenen op hogere kosten. Zo kunnen de reparatiekosten voor een plat dak liggen rond de € 200 tot € 290 per m².

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Daklekkage herkennen en opsporen

beschadigd dakHet is belangrijk dat een daklekkage snel wordt opgespoord om zo flinke aan je woning te voorkomen. Lekkages kunnen op tal van plekken voorkomen, en zijn vaak te vinden bij plekken zoals bij aansluitingen, de dakdetails, ontluchtingen, lichtkoepels, muuraansluitingen en hoeken.

Een lekkage aan het dak is niet altijd direct te herkennen. Zo kan het zijn dat er slechts vocht tussen de muren ontstaat en dit vanuit de woning niet zichtbaar is. Vaak kun je na lange tijd wel een muffe lucht ruiken of last krijgen van tocht. Wanneer dit langdurig niet behandeld wordt, kan dit lijden tot nare gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, geïrriteerde huid en een benauwd gevoel. Ook kan het tot schimmel- en bacteriëngroei zorgen in de woning.

Wanneer je de daklekkage niet kunt lokaliseren, zoals wat vaak het geval is bij een grinddak, een groendak of een parkeerdak, wordt er door een dakdekker vaak gebruik gemaakt van speciale technieken om de lekkage alsnog op te sporen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een rookproef of van thermografie (warmtebeelden) en kan de lekkage alsnog doelgericht opgespoord worden.

Oorzaak daklekkage

mos op het dakEen daklekkage kan op diverse plekken plaatsvinden door tal van oorzaken, zoals bijvoorbeeld door een verouderde dakbedekking. Door veroudering van de dakbedekking en het isolatiemateriaal kan de kwaliteit afgenomen zijn en kan het materiaal hierdoor niet meer de juiste bescherming en isolatie bieden.

Ook kan een daklekkage veroorzaakt worden door slecht geplaatste dakbedekking, beschadigingen van buitenaf (zoals door vuurwerk of hagel) of door hemelwaterafvoer dat niet zorgvuldig afgevoerd wordt. Hier materiaal kan hierdoor dusdanig beschadigd raken waardoor een gat of gleuf in het materiaal ontstaat en vocht vanuit buiten naar binnen kan treden.

Daklekkage voorkomen

dak reinigenUiteraard is het altijd beter om een daklekkage te voorkomen. Hoe je dit het best kunt doen verschilt vaak per type dak en per dakbedekking. Echter zijn er enkele maatregelen die je bij elk dak in acht kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld het dak regelmatig laten controleren door een specialist, en versleten onderdelen tijdig laten vervangen.

Ook kan een specialistische dakdekker advies geven over de juiste dakbedekking en zorgen voor een goede isolerende onderlaag. Ook zijn er bepaalde materialen die onderhouden kunnen worden doormiddel van een speciale coating, waardoor de dakbedekking beter beschermd blijft tegen vocht en vuil. Hiermee verminder je de kans op lekkages en vochtproblemen.

Ook kun je een daklekkage voorkomen door het dak en de dakgoot regelmatig schoon te maken en vrij van afval te houden. Probeer altijd na hevige wind en storm het dak vrij te maken van afgevallen takken en bladafval en zorg ervoor dat dit materiaal niet te lang op het dak blijft liggen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Daklekkage herstellen

Wanneer je een daklekkage hebt kun je deze vaak eenvoudig laten repareren door een dakdekker. Een specialist kijkt hierbij welke onderdelen van het dak vervangen dienen te worden en welk materiaal hiervoor het meest geschikt is. Wanneer het materiaal nog in goede staat is kiest de specialist ervoor om slechts een renovatie uit te voeren. Indien de kwaliteit van het materiaal dusdanig is afgenomen, zal de specialist besluiten om de volledige dakbedekking te vervangen.

Dakrenovatie

dakdekkerWanneer er slechts enkele sporen van slijtage op de dakbedekking kan worden aangetroffen, hoeft de dakbedekking niet volledig vervangen te worden. Een specialist kiest dan vaak om enkele delen van de dakbedekking te verwijderen en vervolgens met nieuw materiaal te vervangen. Ook kan de dakdekker ervoor kiezen om nieuw materiaal te plaatsen over het oude materiaal. Dit gaat een stuk sneller en biedt vaak extra stevigheid.

Nadat de lekkage verholpen is en nieuw materiaal aangebracht is, kan het dak zorgvuldig afgewerkt worden. Hierbij wordt het materiaal keurig afgestemd op de huidige dakbedekking waardoor een herstelde reparatie aan het dak niet meer zichtbaar is achteraf. Het dak ziet er weer geheel als nieuw uit en kan er weer jaren tegenaan.

Let bij een dakrenovatie echter wel op de huidige staat van het materiaal. Wanneer je een lekkage aan het dak hebt gehad kan het namelijk zo zijn dat de kwaliteit van het dakmateriaal niet meer voldoende is. Vaak is het dan voordeliger om in plaats van een renovatie, voor een volledige vervanging van het dak te kiezen. Hiermee voorkom je dat je binnen enkele jaren weer een renovatie moet laten uitvoeren.

Dakbedekking vervangen

dakrenovatieWanneer je ernstige schade aan het dak hebt, of wanneer de kwaliteit van de dakbedekking niet meer optimaal is, loopt het gehele dak meer risico op lekkages. Vandaar dat in dit geval vaak gekozen wordt voor het vervangen van de gehele dakbedekking. Hierbij wordt ook vaak de isolatielaag vervangen met nieuw en beter isolerend materiaal. Al het huidige materiaal wordt door een dakdekker verwijderd en kan vervolgens vervangen worden met nieuw en kwalitatief materiaal.

Zodra de dakbedekking volledig vervangen is kan het dak er weer jaren tegenaan en is de kans op lekkages minimaal. Echter is het uiteraard van belang dat de dakbedekking vakkundig geplaatst wordt en van hoogwaardige kwaliteit is. Hiermee verhoog je de levensduur van het dak en verminder je de kans op toekomstige lekkages.

Voordat je een professional inschakelt voor jouw dakwerken, kun je het best diverse offertes vergelijken. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd voor de juiste specialist kiest en niet voor verrassingen komt te staan. Laat je vakkundig en objectief adviseren en zorg voor het professioneel en periodiek laten uitvoeren van al jouw dakwerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.