EPDM dakbedekking plaatsen: prijzen en advies

EPDM is tegenwoordig één van de populairste materialen om een dak waterdicht af te dekken. Dakwerken met EPDM worden nu door dakdekkers in bijna heel België en Nederland uitgevoerd. EPDM is gemakkelijk op het dak te leggen, en omdat het uit één stuk bestaat is het gegarandeerd waterdicht. Het materiaal wordt vooral op platte daken gebruikt, maar ook voor licht hellende daken is het een oplossing.

Wil je de bedekking van je plat dak vervangen? Is de dakbedekking van je huis, schuur of garage lek of beschadigd? Overweeg dan om EPDM-folie te laten leggen. Op deze pagina vertellen we je alles over het leggen zelf en de voordelen van dit mooie materiaal. Maar laten we beginnen met de prijs.

Wat kost EPDM dakbedekking?

De kosten voor het laten leggen van EPDM dakbedekking hangen af van de uitvoerder die je inschakelt. Gemiddeld kost het laten leggen van EPDM-folie op een dak rond de € 50 per vierkante meter. Hierbij zijn de arbeidskosten en de btw inbegrepen.
Vergeleken met andere soorten dakbedekking:

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m²
EPDM € 50
Bitumen € 45
Groendak € 55
PVC € 55
Dakpannen € 50 – € 60
Leien € 70
Zink € 80

Het is altijd de moeite waard om offertes bij meerdere vaklui aan te vragen voor je klus. Dezelfde werkzaamheden kunnen bij de ene dakdekker veel goedkoper zijn dan bij de andere. Ook de voorrijkosten verschillen natuurlijk.

⇒ Vraag hier een vrijblijvende offerte aan !

EPDM dakbedekking als eenvoudige dakbedekking

dakbedekking plat dakEPDM is een synthetisch materiaal. Het wordt wel omschreven als kunstrubber, omdat het veel eigenschappen van dat natuurlijke materiaal deelt, zoals de elasticiteit en waterdichtheid. De afkorting “EPDM” staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer, de stoffen waaruit dit materiaal gefabriceerd wordt.

EPDM heeft een aantal kenmerken die het bijzonder geschikt maken als dakbedekking. In de vorm van een dunne folie die uit één stuk bestaat kan het erg snel op een plat of licht hellend dak aangebracht en verlijmd worden. Dan is het duurzaam, waterdicht, bestand tegen schade en tegen weersinvloeden. De prijs van EPDM folie voor dakbedekking is competitief vergeleken met alternatieve materialen voor dakbedekking.

Hoe je plat dak bedekken met EPDM?

dakdekkerEPDM is relatief makkelijk op een dak te leggen. Je hebt dus de mogelijkheid om de klus zelf uit te voeren. Het alternatief is om de dakwerken te laten uitvoeren door een ervaren vakman. Daarmee heb je de zekerheid van een goed gelegde, aantrekkelijke en 100% waterdichte bedekking. Bovendien bespaar je jezelf tijd, sjouwwerk en alle risico’s die er bij het werken op hoogte komen kijken.

Een plat dak vervangen met EPDM folie gaat als volgt in zijn werk.

  1. Het is niet nodig om de oude, bestaande dakbedekking te verwijderen! Zolang die enigszins egaal is en geen scherpe punten bevat, kan het EPDM er gewoon bovenop worden gelegd. Het is voldoende om de bestaande bedekking schoon te maken met schoonmaakmiddel of met water met ammoniak. Gebruik geen chloorhoudende schoonmaakmiddelen!
  2. Breng een laag dampwerende folie tussen het dak en het EPDM aan. Dit is niet strikt noodzakelijk, maar biedt een extra bescherming tegen het doorslaan van vocht
  3. Voordat je het EPDM boven op het dak legt, kan je bovendien een laag isolerend materiaal aanbrengen.
  4. Breng de EPDM de tuin in en rol het op een droge plek uit. Laat de folie dan een uur of 2 à 3 met rust, zodat de ingedrukte folie zich uit kan zetten.
  5. Til de folie het dak op en spreid het daarover uit. Zorg dat de folie aan alle randen minimaal 20 centimeter uitsteekt, en sla de uitstekende flappen terug.
  6. Sla de helft van de folie terug over de andere helft. Je gaat de onbedekte helft van het dak nu verlijmen, door lijm op de ondergrond aan te brengen volgens de instructies op de tube. Vouw de helft van de folie nu voorzichtig over de helft met lijm heen, en rol de folie uit met een ronde buis of balk of met een speciale roller.
  7. Herhaal het proces met de andere helft van de folie, zodat uiteindelijk het hele dak bedekt is.
  8. Tenslotte verlijm je de flappen bij de randen met extra sterke EPDM-lijm. Als je een gat voor hemelwaterafvoer op je platte dak hebt, maak je een gat in de folie en verlijm je dat eveneens. Een speciaal hemelafvoer element voor EPDM daken zorgt dat er op de plek van de hemelwaterafvoer geen lekkage kan ontstaan.

Liever een professional inschakelen? Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen!

⇒ Vraag gratis offertes aan !

EPDM dakbedekking: waar moet je op letten?

plat dakEPDM is een vergevingsgezind materiaal dat lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft. Zodra de folie ligt, hoef je daar nauwelijks naar om te kijken. Ga eens per jaar het dak op om eventuele afval te verwijderen. Eens in de paar jaar kan je het dak schoonmaken met lauw water met een chloorvrij schoonmaakmiddel. Mocht er onverhoopt schade aan het dak optreden, dan kan je dat repareren met een stuk overgebleven folie, dat je over de beschadigde plek heen lijmt.

EPDM voordelen

EPDM is een veelzijdig, flexibel en makkelijk te gebruiken materiaal met veel voordelen. Dit zijn een paar van de meest waardevolle pluspunten.

Zeer hoge waterdichtheid

De folie is 100% waterdicht als je hem op het dak aanbrengt. Door de taaiheid van de folie is de kans op scheuren, slijtage en andere schade erg laag. Daarmee heb je de garantie dat het materiaal een flinke tijd na het leggen nog steeds waterwerend is. Zo voorkom je lekkage, doorslaand vocht en de vervelende problemen die daarmee samenhangen, zoals houtrot, schimmelvorming en ongedierte.

Flexibel en elastisch

EPDM kan tot meer dan 300% van zijn oorspronkelijke lengte worden uitgerekt zonder te scheuren. Dat betekent dat het op praktisch elk plat dak kan worden gelegd, ook als het dak grillig van vorm is. Het folie rekt gewoon mee en bedekt het dak aan alle kanten.

Erg makkelijk te leggen

EPDM is licht, makkelijk te vervoeren, hoeft niet met een brander behandeld te worden, en bestaat uit één laag. De folie is daardoor heel eenvoudig, snel en veilig op een dak aan te brengen. Verlijmen zorgt ervoor dat de folie snel vastzit. Het materiaal heeft geen naden en het maakt niet uit welke kant boven komt te liggen. Dit bespaart natuurlijk op arbeidskosten als je het EPDM laat leggen door een professionele uitvoerder.

Hoge levensduur

Een dak met EPDM bekleding blijft gemiddeld zo’n 40 tot 50 jaar lang in uitstekende conditie. Ongeacht felle zon, vorst, storm, slagregens, vallende takken en noem nog eens een paar externe invloeden! Eenmaal gelegd heb je dus geen omkijken meer naar je dak en kan je de komende decennia genieten van een goed beschermde woning, schuur, kot of bijkeuken.

Bestand tegen vuil, mos en wortels

EPDM is een chemisch materiaal dat geen geschikte voeding is voor schimmel, bacteriën, alg of ongedierte. Mos, alg en korstmos hechten zich dan ook nauwelijks aan het materiaal. Door de hoge rekbaarheid en taaiheid van de folie kunnen plantenzaden en boomzaailingen geen wortels door de folie heen laten groeien. Dit alles draagt bij aan de netheid en de levensduur van je dak.

EPDM nadelen

Hoe mooi deze folie ook als dakbedekking werkt, er kleven toch enkele nadelen aan. In de meeste situaties zijn die overigens uitstekend te ondervangen.

EPDM is kwetsbaar voor chloor

De folie mag niet gereinigd worden met chloorhoudend water. Chloor is één van de weinige chemische stoffen die het materiaal aan kan tasten. Reinig het dak daarom nooit met bleek of andere chloorhoudende schoonmaakmiddelen. Als je een zwembad in de tuin bezit, is het zaak om het zwemwater (dat immers chloor bevat) niet in aanraking te laten komen met het dakfolie. Kijk dus uit met spetteren en watergevechten!

Relatief hoge prijs

Er zijn altijd goedkopere alternatieven voor een bepaalde klus. Dat geldt ook voor EPDM. Materialen als bitumen kosten minder om te leggen. Daar staat tegenover dat de meeste alternatieven niet het uitgebreide pakket van voordelen hebben dat folie van EPDM biedt. Vaak brengen ze ook aanzienlijk hogere kosten voor het leggen mee.

Tip: offertes aanvragen is altijd een goed idee

Verschillende vakmensen kunnen heel verschillende prijzen rekenen voor precies dezelfde werkzaamheden. Kies je er voor om je EPDM dak te laten leggen door een dakdekker? Vraag dan bij verschillende partijen een vrijblijvende offerte op. Die kan je snel vergelijken om de meest voordelige uitvoerder te vinden, en te besparen op de kosten van je dakwerken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.