Hoe moet je dakshingles leggen?

Of je nu dakshingles op een nieuwe schuur moet leggen of de oude dakshingles van je schuur zijn aan vervanging toe. Het leggen van deze vorm van dakbedekking kan erg eenvoudig zijn. Een net aangebracht dak met deze shingles ziet er daarnaast prachtig uit. Wat zijn het precies, wat kosten ze en hoe kun je ze aanleggen? Wij nemen de belangrijkste punten met je door.

Wat zijn dakshingles?

dakshinglesDakshingles zijn kleine stukken van bitumen dakafwerking. Door deze shingles over elkaar heen te leggen kun je een dak waterdicht afwerken. Ze worden niet vaak gebruikt voor het afwerken van normale woonhuizen, maar eerder voor gebouwen in de tuin. Je kunt hierbij denken aan tuinhuizen, carports, veranda’s en garages. Voorwaarde hiervoor wel is dat het dak hellend moet zijn, anders kan het water niet wegstromen van het dak.

Wat kosten dakshingles?

In de aanschaf zijn dakshingles niet erg duur. Het is wel om goed te bekijken wat je allemaal nodig hebt en of het dak al geschikt is voor dakshingles. Om dakshingles aan te kunnen brengen op bijvoorbeeld je tuinhuis moet het dak wel beschikken over een houten platen afwerking. Mocht je deze nog niet hebben dan zul je ook het hout aan moeten schaffen om de dakplaten te maken.

👉 Voor dakshingles ben je slechts € 8 per m² kwijt.

Voor deze acht euro heb je wel slechts een instapmodel.

Ben je op zoek naar kwalitatief betere varianten dan kan de prijs per m² snel oplopen naar € 15.

Dit bedrag staat los van de eventuele aanschaf van een onderlaag, spijkers en kit. Door 2 euro per m² toe te voegen aan de bovenstaande prijzen heb je een prijs inclusief extra materiaal. Huur je toch een dakdekker in voor de dakwerken, reken dan op een substantieel hoger bedrag. Ben je niet zo handig of kruip je liever niet op het dak? Dan laat je het best over aan een professional. Zo weet je ook dat de dakshingles professioneel worden bevestigd.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Is mijn dak geschikt voor dakshingles?

dakdekkerZoals hierboven besproken zijn niet alle daken geschikt voor dakshingles. Shingles leggen kun je namelijk alleen als je dak een geschikte ondergrond heeft. Bij daken die met grote platen zijn afgewerkt ontbreekt vaak een houten plaat onder het dak. Deze grote platen zijn namelijk gemonteerd op het geraamte en niet op de dakplaten. Indien dit het geval is, moeten er echt dakplaten gelegd worden voordat je aan de slag kan met de shingles. Het is ook niet mogelijk om dakshingles te leggen als het dak niet hellend is. Deze shingles hebben voor hun afwatering een aflopen dak nodig. Heb je dit niet, of niet voldoende, dan is de kans groot dat er water blijft staan tussen de shingles. Dit kan op termijn weer zorgen voor lekkages en houtrot. Erg vervelend als je net het nieuwe dak hebt gelegd. Kijk dus goed of het dak genoeg hellend is. In praktijk is een kleine helling meestal wel voldoende voor een goede afwatering.

Hoe leg ik dakshingles? Stappenplan

Met een beetje handigheid zijn deze shingles zelf zeer makkelijk te leggen. Het is belangrijk dat je eerst de juiste benodigdheden regelt, voordat je aan het dak gaat beginnen. Meet daarom van tevoren het oppervlakte op, zodat je zeker weet dat je genoeg materiaal hebt gehaald. Om niks tekort te komen is het belangrijk om bij de onderlaag en bij de shingles tussen de 10 en 15 % meer te halen. Om ze vervolgens te leggen heb je het volgende nodig.

  • Uiteraard de shingles zelf
  • Onderlaag
  • Bijbehorende spijkers
  • Speciale kit voor dakshingles
  • Hamer
  • Duimstok
  • Stanleymes

Als je de benodigde spullen bij elkaar hebt is het tijd om aan de slag te gaan.

⇒ Vergelijk prijzen

Oude dakbedekking verwijderen

dakdekker

Bij een dak wat reeds dakbedekking heeft is het van belang om de bovenste laag te strippen. Haal alle dakbedekking eraf, totdat je bij de houten ondergrond uitkomt. Heeft het dak nog geen houten onderlaag, maak deze dan van bijvoorbeeld osb platen of multiplex van ongeveer twee centimeter dik.

De onderlaag leggen

Leg eerst de onderlaag aan het laagst gelegen punt van het dak en leg de volgende banen er overheen. Op deze manier heb je een extra laag van bescherming tegen bijvoorbeeld vocht. Een overlap van ongeveer tien centimeter gaat in de meeste gevallen ruim voldoende zijn.

Aanvangstrip bevestigen

Na het leggen is het van de onderlaag is het tijd om aan de slag te gaan met de shingles. Er moet hierbij eerst een aanvangsstip worden geplaatst. Deze kun je zelf maken door de shingle in de lengte te halveren. Je snijdt in principe de kleine vakjes van de grote shingle. Deze plaats je in een hoek aan de onderkant van het dak en laat hem tussen de 4 à 7 centimeter uitsteken voor een goede afwatering. Gebruik nu de bijbehorende spijkers en maak de aanvangstrip vast. Pak de volgende aanvangstrip en plaats die naast de shingle, totdat je aan de andere kan van het dak bent.

De dakshingles plaatsen

Het is nu tijd om met de hele shingles aan de slag te gaan. De eerste leg je gelijk met de onderkant van de aanvangstrip en spijkert hem vast. Herhaal dit, totdat je aan de andere kant van het dak bent. De volgende rij kan geplaatst worden. Door de shingle wederom voor de helft over de reeds gelegde shingle te leggen maak je het waterdicht. Dit kun je nu blijven herhalen om zo je weg naar boven te werken. Houd er wel rekening mee dat de shingles altijd ongeveer een derde verlegt. Op deze manier zorg je voor een nog stevigere constructie en kan het minder snel gaan lekken. Met behulp van een speciale kit voor shingles maak je deze aan de buitenzijden extra goed vast. Je kan er ook voor kiezen om dit op meerdere plaatsen te doen. Zeker in het geval van een flinke storm is je dak zo goed beschermt.

De nok afwerken

dakwerken

Als het dak aan weerzijden is gelegd, zal je aankomen bij de nok van het dak. Als deze niet op een speciale manier wordt afgewerkt zal het er raar uitzien. Bovendien is er dan een grote kans op lekkage. Je kan dit voorkomen door een nokafwerking te maken. Gebruik hiervoor enkele shingles. Snij de shingle in rechthoekige stukken. Bij de meeste varianten zal dit uitkomen op drie stuks uit een hele shingle. Op de helft moet deze iets schuin af worden gesneden. Je begint aan één kant en legt ze haaks op de reeds gelegde shingles. Leg de volgende weer half over de haaks gelegde shingle en werk zo door tot het einde van het dak. Het is belangrijk dat je deze shingles goed vastmaakt. Gebruik voldoende spijkers en de speciale kit bij elke gelegde shingle.

Liever overlaten aan een dakdekker? Vraag offertes aan en vergelijk prijzen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Voordelen dakshingles

Goedkoop: Dakshingles zijn relatief goedkoop in de aanschaf. Daar waar dakpannen of andere vormen van dakafwerking al snel in de papieren lopen is dit bij shingles minder het geval.

Gemakkelijk te plaatsen: Als je een beetje handig bent kun je deze dakwerken makkelijk zelf uitvoeren en heb je dus ook geen dakdekker nodig.

Geluiddempend: Indien de shingles gebruikt worden voor een schuur waar ook in gewerkt wordt heeft de geluiddempende werking ook een groot voordeel. Omdat de shingles relatief zacht zijn zullen ze ook minder herrie produceren bij neerslag.

Stevig materiaal: Ook is deze vorm van dakafwerking goed bestand tegen weersinvloeden. Het materiaal krimpt in de winter en zet uit in de zomer. Dit materiaal is erg flexibel, waardoor het niet gaat scheuren, kraken of breken bij krimpen of uitzetten.

Nadelen dakshingles

Niet ieder dak is geschikt: Zoals besproken moeten er houten dakplaten aanwezig zijn waar de shingles op gemonteerd kunnen worden.

Niet duurzaam: Na een jaar of twintig zullen de eerste sporen van aftakeling zichtbaar zijn. Na vijfentwintig à dertig jaar is het zeker tijd om het dak te vervangen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van de shingles. Goedkopere varianten gaan in de regel iets korter mee, daar waar duurdere varianten soms nog langer mee kunnen gaan dan de genoemde dertig jaar.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.