PVC dakbedekking: prijzen, kenmerken en plaatsing

Ben je van plan om een woning of een pand met een plat dak te bouwen en kijk je uit naar een stevig en budgetvriendelijk materiaal voor jouw dakbedekking? De dag van vandaag wordt er meer en meer gekozen voor een PVC dak omwille van de talrijke voordelen die hiermee gepaard gaan. In onderstaand artikel lees je alles over de kenmerken, de prijzen en de aanleg van een PVC of kunststof dakbedekking.

Wat is PVC dakbedekking?

PVC, dat staat voor PolyVinylChloride, is een kunststof die verkregen wordt door de grondstoffen etheen en chloor met elkaar te vermengen. Vooral voor platte daken maar ook voor licht hellende daken, is PVC een uitstekende keuze voor je dak.

Er zijn twee varianten van een PVC dakbedekking:

  • PVC folie
  • PVC dakplaten

Folie wordt veelal gebruikt op daken van huizen terwijl de PVC platen dikwijls aangewend worden voor industriële doeleinden of voor bijgebouwen zoals, veranda’s, pergola’s of garages. PVC platen zijn leverbaar in verschillende afmetingen terwijl de PVC folie op maat gesneden wordt.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Wat kost PVC dakbedekking?

plat dak pvc

Net zoals bij alle klussen die met bouwen of verbouwen te maken hebben, wordt ook het prijskaartje voor een PVC kunststof dakbedekking beïnvloed door verschillende factoren:

De grootte van het dak

Voor een PVC dakbedekking betaal je bij de meeste dakwerkers een vast tarief per vierkante meter. Als jouw woning of bedrijfsgebouw een grote oppervlakte heeft, betaal je dus automatisch meer.

De complexiteit van de dakwerken

dakbedekking plat dakPVC aanbrengen op een plat dak is eenvoudiger dan op een licht hellend dak en ten gevolge daarvan zal een dakwerkersbedrijf sneller te werk gaan in het eerste geval. Als alle uithoeken van jouw hellend dak gemakkelijk bereikbaar zijn, zullen hier logischerwijze minder werkuren aan voorbijgaan dan wanneer de dakspecialisten veel hinder ondervinden om overal bij te kunnen geraken. Hoe ingewikkelder de uit te voeren werken, hoe meer arbeidsuren er nodig zijn om de klus te klaren wat dan op zijn beurt weer leidt tot een verhoging van de kosten.

De kleur van de PVC dakbedekking

  • Wit: Witte PVC dakbedekking is uiterst milieuvriendelijk, gaat langer mee dan alle andere kleuren en zorgt voor een optimale weerkaatsing van het zonlicht. Wil jij graag profiteren van al deze extra voordelen? Dan moet je rekenen op een extra kost van ongeveer € 15 per vierkante meter in vergelijking met een regulier PVC dak.
  • Zwart: Een zwart PVC dak oogt heel elegant en is de ideale bekapping voor een modern gebouw. Het enige nadeel aan deze kleur is dat de warmte zo minder goed kan ontsnappen.
  • Andere kleuren: Geef jij graag een unieke uitstraling aan jouw PVC dakbedekking? Kies dan voor een dak in een levendige kleur zoals groen of rood.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

De arbeidskosten

Het spreekt vanzelf dat de arbeidskosten afhankelijk zijn van de materiaalkosten (die dan weer afhangen van de complexiteit van het dak) en van het dakwerkersbedrijf dat jij ingehuurd hebt. Zo zijn er firma’s die beduidend goedkoper zijn omdat ze bijvoorbeeld geen voorrijkosten aanrekenen of omdat ze kwantumkorting geven. Vraag offertes aan bij meerdere dakwerkers om een goede vergelijking te kunnen maken.

Eventuele bijkomende werkzaamheden

Het kan voor komen dat het niet mogelijk is om PVC aan te brengen op je huidig dak en dat dit eerst verwijderd moet worden. Uiteraard brengt dit een extra kost met zich mee. Is je dak zwaar vervuild en dient het eerst ontmost te worden? Ook dan dien je een groter budget te voorzien.

Wanneer we bovenstaande factoren in aanmerking nemen en ervan uitgaan dat je een dakdekker contracteert voor de aanleg van jouw PVC dak, spreken we over een gemiddeld kostenplaatje tussen € 50 en € 70 per vierkante meter (inclusief btw en materiaalkosten).

PVC dak: Voor – en nadelen

Wie denkt aan PVC dakbedekking aanbrengen, doet er goed aan om eerst grondig na te gaan wat de voor – en nadelen van dit materiaal precies zijn.

Voordelen

Eenvoudig aan te brengen: PVC weegt weinig en wordt voornamelijk gebruikt voor platte daken waardoor dit een relatief eenvoudige klus is voor een ervaren dakdekker.

Geschikt voor alle seizoenen: Of het nu vriest of bloedheet is, PVC is opgewassen tegen alle soorten weersomstandigheden.

Budgetvriendelijk: Wie zoekt naar een duurzame dakbedekking zonder daarvoor al te diep in de geldbuidel te moeten tasten, zit goed met een PVC dakbedekking/

Onderhoudsvriendelijk: In feite hoef je niet veel onderhoud te geven aan je PVC dak. Tweemaal per jaar een grondige reiniging (laten) uitvoeren volstaat.

Zorgt voor meer wooncomfort: PVC kaatst Uv-stralen terug waardoor de warmte uit je woning blijft op hete zomerdagen.

Milieubewuste keuze: Is je PVC dak aan het einde van zijn levensduur gekomen? Dan kan je het materiaal voor de volle 100% recycleren.

Eigentijdse uitstraling: PVC is dé dakbedekking bij uitstek van deze eeuw en geeft jouw bekapping een mooie, moderne look.

Onbeperkte mogelijkheden: Of jij nu houdt van wit of oranje, PVC dakbedekking is er voor ieders smaak.

Vederlicht materiaal: Het gewicht van PVC is verwaarloosbaar waardoor de staat van je dakconstructie niet in gevaar komt.

Waterdicht materiaal: Lekkages en waterschade in je woning zijn onwaarschijnlijk als je over een PVC dak beschikt dat door een ervaren dakdekker gelegd is.

Brandwerend materiaal: PVC wordt bevestigd door middel van een speciale lijm die nadien droog geföhnd wordt. Daardoor is het gebruik van een brander overbodig.

Sterk materiaal: PVC is een heel stevig materiaal.

Soepel materiaal: PVC is een buigzaam materiaal, het beschikt over de eigenschap om uit te zetten en te krimpen bij temperatuurschommelingen.

⇒ Vergelijk prijzen !

Nadelen

Hoewel een PVC dakbedekking aanbrengen enorm veel voordelen met zich meebrengt, zijn hier ook enkele minder positieve kanten aan gebonden:

Niet mogelijk op eender welk dak: Wie PVC aan wil brengen op een reeds bestaand dak, moet zijn oude dakbedekking verwijderen of voorzien van een scheidingslaag en dit genereert een extra kost.

Afnemende flexibiliteit: PVC folie bevat weekmakers die na verloop van tijd aan flexibiliteit verliezen.

Korte levensduur: Terwijl andere materialen tussen 30 en 50 jaar meegaan, heeft PVC slechts een gemiddelde levensduur van 25 jaar.

Hoe moet je PVC dakbedekking aanbrengen?

  1. Uitrollen en uitsnijden: De PVC folie wordt uitgerold en de benodigde stroken worden op maat gesneden.
  2. Hechting: Elke strook wordt voorzien van lijm die nadien verhit wordt (föhntechniek) opdat alle stroken zich goed aan mekaar hechten.
  3. Vastlassen: Eens de stroken vastzitten, worden ze vast gelast om eventuele verschuivingen te vermijden.
  4. Kimfixatie: Aan de kimmen van het dak (= de grens tussen het horizontale platte dak en de verticale rand) is het risico op het loskomen van de PVC folie het grootst. Daarom worden de kimmen op mechanische wijze verankerd (= kimfixatie).

Hoe kan je PVC dakbedekking repareren?

Ben jij het slachtoffer geworden van een lekkage in een PVC dak? Een PVC dakbedekking repareren is in de meeste gevallen niet zo moeilijk en kan vrij snel uitgevoerd worden. Koop een reparatiekit in een doe-het-zelfzaak en ga aan de slag op je dak of besteed deze karwei uit aan een dakspecialist om er zeker van te zijn dat alle scheuren goed en volledig gedicht zijn. Als je dak ongeveer 25 jaar oud is, is repareren zo goed als zinloos en kies je beter meteen voor de aanleg van een nieuw dak.

Kan je PVC dakbedekking lijmen?

Een kunststof dak lijmen is niet zo simpel als het lijkt. De lijm moet goed verdeeld en aangedrukt (zo’n 45 minuten) worden om te voorkomen dat hij nadien niet voldoende hecht. Hiervoor heb je speciale lijm, grondige vakkennis en een aardige portie geduld nodig. PVC dakbedekking lijmen kan je daarom beter overlaten aan een professionele dakwerker. Op deze manier ben je zeker van een feilloze klus en voorkom je ongewenste ongemakken achteraf.

Ben jij op zoek naar een voordelige en degelijke dakbedekking van hoogwaardige kwaliteit en stoort het jou niet om je dak na 25 jaar te moeten vervangen? Dan is een PVC dak de juiste keuze voor jou!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.