Dakbedekking plat dak: soorten en prijzenoverzicht

Een goede dakbedekking van je plat dak is uiterst belangrijk. Zo blijft je woning erdoor beter beschermd tegen de wind en tegen hevige neerslag. Maar welke soorten dekbedekking bestaan er zoal? En wat kost het laten bedekken van een plat dak gemiddeld per materiaalsoort? In de onderstaande tekst krijg je hier uitgebreid antwoord op en lees je daarnaast ook meer over de dakwerken voor een plat dak.

Soorten dakbedekking plat dak: prijzen en kenmerken

De dakbedekking die je ziet op je huis, kan zowel op normale daken als op schuren of tuinhuizen geplaatst worden. Zo biedt een goede dakbedekking tuinhuis een langdurige bescherming blijft het dak beter geïsoleerd. Er zijn diverse methodes om dakbedekking op een schuur, tuinhuis of woning aan te brengen, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor EPDM, bitumen, PVC of voor natuurlijke groendak dakbedekking. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Welke methode voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van jouw type dak en jouw persoonlijke voorkeuren.

EPDM dakbedekking

dakbedekking plat dakEPDM dakbedekking is een veel gekozen methode van dak bedekken en voor plat dak renoveren. EPDM is een kunststof rubbersoort waarbij vrijwel geen nadelen aan verbonden zijn voor het gebruik bij dakbedekking. Zo is het materiaal zeer elastisch waardoor het eenvoudig aan te brengen is en een langdurige kwaliteit biedt.

Met behulp van contact- en bodemlijm kun je EPDM eenvoudig aan het dak bevestigen en zal het jarenlang blijven zitten.

👉 De prijzen voor EPDM dakbedekking liggen gemiddeld rond de 70 euro per m².

Bitumen dakbedekking

Bitumen (bitumineus) is een soort dakbedekking dat veel wordt toegepast voor platte daken. Bitumen is een zwart materiaal dat doormiddel van rollen op het dak wordt gebrand. Het aanbrengen van bitumen is vaak een specialistische klus. Echter biedt deze methode van dakbedekking een uitstekende kwaliteit en lange levensduur.

👉 De prijs voor bitumen dakbedekking bedraagt gemiddeld rond de 60 euro per m².

Bitumen is een van de meest voordelige manieren van dakbedekking en het wordt vaak gekozen vanwege de goedkope prijzen. Echter dien je dit materiaal altijd te laten plaatsen door een professional en kunnen de kosten hiervoor bij sommige vakmannen flink oplopen. Bekijk daarom zorgvuldig verschillende offertes en laat jouw klus zo voordelig mogelijk uitvoeren.

Vraag gratis offertes aan om prijzen van dakdekkers te vergelijken!

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is zeer geschikt voor platte daken. Dit materiaal bestaat uit de kunststof Poly Vinyl Chloride. Het materiaal is zeer soepel waardoor het uitzetten en krimpen bij eventuele temperatuurschommelingen. Daarnaast is het materiaal zeer licht waardoor het de dakconstructie niet belast.

Dakbedekking met PVC gaat ongeveer 15 tot 40 jaar mee en biedt daarmee een duurzame kwaliteit. Daarbij geldt dat hoe dikker het materiaal is, hoe langer het materiaal vaak mee gaat.

👉 Voor PVC dakbedekking betaal je ongeveer 70 euro per m². Hier komen vaak nog kosten bij voor het zorgvuldig afwerken van het materiaal.

Groendak

dakwerken

Tegenwoordig is het heel populair om voor een groendak te kiezen. Deze vorm van bedekken is niet schadelijk voor het milieu en staat daarnaast ook zeer goed bij elk type woning. Vaak wordt dit toegepast als dakbedekking tuinhuis of als dakbedekking voor de gehele woning. Een groendak bedekking biedt daarnaast een uitstekende isolerende werking en zorgt voor een goede bescherming van de dakconstructie. Hierdoor blijft het goed warm in de winter en lekker koel in de zomer.

Bij een groendak dakbedekking wordt er gebruikt gemaakt van een soort beplanting bovenop de bestaande dakbedekking. Deze beplanting dient onderhouden te worden en vergt meer onderhoud dan andere dakbedekking.

👉 De bedragen voor groendak dakbedekking zijn zeer uiteenlopend. Zo liggen de prijzen voor het plaatsen van groendak ongeveer tussen de 60 en 90 euro.

Daarnaast kunnen hier nog extra kosten bijkomen voor het plaatsen van een onderdak bedekking en voor een zorgvuldige afwerking van het groendak.

Plat dak vervangen: stappenplan

Het vervangen van dakbedekking van een plat dak is vaak een lastige en specialistische klus. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen deze klus over te laten aan een gespecialiseerde vakman.

Echter kun je er ook voor kiezen om de klus zelf uit te voeren, mits je over de juiste kennis en materialen beschikt. Wanneer je een plat dak wilt bedekken met een nieuwe dakbedekking, of een bestaande dakbedekking wilt vervangen, is het belangrijk om diverse voorzorgsmaatregelen te treffen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Zo dien je te beginnen met oud het dakleer te vervangen, het schoon en effen maken van het dak en dien je het materiaal zorgvuldig te plaatsen. Ten slotte dien je het dak keurig af te werken om zetfouten en slordigheden te voorkomen.

De eerste stap: dakbedekking vervangen

het oude dakleer verwijderen. Dakleer vervangen is vaak een vervelende klus waarbij het materiaal vaak lastig los te krijgen is van de dakconstructie. Wanneer het oude materiaal keurig verwijderd is kan het vervangen beginnen.

Stap twee: dak schoonmaken

Zorg er bij het vervangen voor dat de ondergrond van het dak goed schoon, droog en effen is. Verwijder eventuele spijkers en oneffenheden en schaaf aanwezige planken mooi bij. Zorg er daarnaast voor dat het dak geheel waterpas is en op een natuurlijke manier afloopt. Hiermee voorkom je dat het water zich blijft ophopen en lekkages ontstaan.

Stap drie: dakbedekking plaatsen

Zodra het dak voldoende schoon en gelijk gemaakt is, kun je zorgvuldig de EPDM plaatsen of een andere materiaalsoort aanbrengen. De methode voor het aanbrengen verschilt per materiaalsoort. Zo is EPDM plaatsen vaak een eenvoudige klus, waarbij je het materiaal eenvoudig kunt plakken, terwijl andere materiaalsoorten wat ingewikkelder zijn en bijvoorbeeld ingebrand dienen te worden.

Het inbranden van dakbedekking materiaal dient altijd met zorg te worden uitgevoerd. Hierbij dien je te beschikken over een professionele brander en een brandblusser voor het geval het dak vlamvat. Daarnaast is het belangrijk dat je over het juiste materiaal beschikt en altijd belangrijke veiligheidsvoorschriften in acht neemt.

Wanneer je de dakbedekking zorgvuldig hebt aangebracht kun je het droogproces versnellen door zware materialen op het dak te plaatsen. Hiermee zorg je er tevens voor dat het materiaal zich goed aan het dak kan hechten en goed aansluit. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld stoeptegels gebruiken of andere zware stenen.

Stap vier: afwerking van het dak

Ten slotte dien je het materiaal zorgvuldig af te werken. Dit kun je doen door een boeiboord aan te brengen. Wanneer het plat dak aan een muur grenst dien je ook mastiekschroot te installeren. Hiermee kun je het dakbedekkingsmateriaal makkelijker aanbrengen en kun je schade beter voorkomen.

Op zoek naar een dakdekker?

Het aanbrengen van dakbedekking is een specialistische klus. Overweeg daarom of je voldoende kennis en ervaring hebt om dit zelf uit te voeren of de klus liever uitbesteed aan een professional. Een ervaren specialist kan ervoor zorgen dat het materiaal zich uitstekend aan het dak hecht en kan veelvoorkomende zetfouten voorkomen. Vraag daarom direct verschillende offertes aan en zorg ervoor dat je kiest voor een professionele dekbedekking.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.