Dakgoot repareren: stap voor stap

Een lekke dakgoot is een probleem dat meestal te lang genegeerd wordt. Het staat niet alleen slordig, maar het kan ook flinke vochtproblemen in huis veroorzaken. In de meeste gevallen kan een lekkage snel verholpen worden. Soms is een reiniging van de goot en afvoer voldoende. In andere gevallen kan het probleem opgelost worden door een reparatie met het solderen, plakken of branden van een afdichting. En als de hele goot aan het einde van zijn leven is, is het vaak kostentechnisch een betere keuze om de constructie te laten vervangen.

Een vakman in dakwerken kan je met alle bovenstaande klussen helpen. We leggen je hieruit hoe een lekkage in een dakgoot ontstaan, hoe hij verholpen kan worden, en wat de kosten hiervan zijn.

Wanneer moet je je dakgoot repareren of vervangen?

Als je merkt dat er op één of meerdere plekken water uit de dakgoot druppelt of stroomt, is het tijd voor onderhoud. Dit water kan namelijk makkelijk door het dak of door de muur heendringen en de woning voor vochtproblemen zorgen. Dat kan een flinke schadepost tot gevolg hebben, zeker als het probleem een tijd blijft bestaan.

Dakgoten gaan om verschillende redenen lekken.

  • Vaak is de goot, de waterafvoerbuis of een ander dakelement verstopt door bladeren, takken of afval. Het reinigen van de betreffende elementen lost meestal het probleem dan op.
  • Bij een flinke ouderdom kan het materiaal waarvan de goot gemaakt is sterke slijtage hebben opgelopen door weer en wind. Vaak merk je dat doordat er binnen vrij korte tijd op meerdere plekken druppelsgewijze lekkages optreden.
  • Als er plotseling veel water wegstroomt op één punt, kan dat komen door fysieke schade. Bijvoorbeeld door vallende stenen, takken of beschadiging door verkeer of betreding.
  • Dakgoten van zink of andere metalen roesten op termijn door. Je ziet dit aan witte of roestbruine plekken op de goot. Een (flink) geroeste zinken dakgoot repareren is vaak geen optie meer – de goot moet dan vervangen worden.
  • Een dakgoot kan op bepaalde punten losraken van zijn bevestiging (beugels of bak). De dakgoot zelf hoeft dan niet gerepareerd te worden, maar moet wel stevig teruggehangen worden. Soms moeten er meerdere bevestigingspunten vervangen worden.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Wat voor gevolgen kan een kapotte dakgoot hebben?

goot reinigen

Het grootste probleem van een lekkende goot is de kans op doorslaand water. Een goot vangt regenwater en voert dat veilig naar een regenton of naar de grond af. Bij een lekkage in de goot stroomt het hemelwater op of langs de dakconstructie. Via het dak of via de gevel kan het dan de zolder, schuur, bijkeuken of woonruimte binnendringen.

Vocht in huis geeft veel vervelende consequenties die erger worden naarmate het probleem voortduurt. Een paar van die problemen zijn:

  • het kromtrekken en rotten van houten bouw- en interieurelementen
  • het afbladderen van behang, muurverf en stucwerk
  • veel hogere stookkosten door warmteverlies uit huis
  • gezondheidsschade door kou en door schimmelsporen (astma, schimmelinfecties)
  • de aantastingen van houten constructies door verwoestende schimmels zoals de huiszwam.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Dakgoot repareren: wat kost het?

De kosten van een dakgoot herstellen hangen af van het materiaal en de bevestiging. Ze worden per strekkende meter dakgoot berekend. Hieronder zie je een overzicht van de kosten als je de reparatie door een vakman laat uitvoeren. De tarieven zijn inclusief arbeidsloon, materiaalkosten en belasting.

Werken Gemiddelde prijs per strekkende meter
kunststof dakgoot (met beugels) laten repareren €50 tot €80
zinken dakgoot (met beugels) laten repareren €60 tot €125
zinken dakgoot (met een houten bak) €80 tot €175

Zoals je ziet kunnen de prijzen behoorlijk uiteenlopen. Ze hangen niet alleen af van welke materialen er precies gebruikt worden bij de reparatie, maar ook van het uurloon van de uitvoerder. Als je je dakwerken door een professional wilt laten uitvoeren, vraag dan altijd eerst een paar vrijblijvende offertes aan. Zo kan je vaak een aanzienlijk bedrag besparen.

⇒ Gratis offertes

Hoe een lekke dakgoot repareren in zijn werk gaat

dakgoot herstellen

In veel gevallen kan het voldoende zijn om een lek op één punt te dichten, of om een korte beschadigde sectie van de goot te vervangen door een nieuw gootdeel. Soms moet echter de hele dakgoot vervangen worden, bijvoorbeeld omdat er op meerdere punten lekken optreden of de goot over de hele lengte sterk versleten is. Dat kost uiteraard meer dan een reparatie of vervanging van één deel van de goot. Maar een dakgoot heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar – je bent na zo’n vervanging dus voor een flinke tijd van het probleem af.

De juiste techniek voor een goot herstellen hangt af van het materiaal waar deze van gemaakt is. Lees hier hoe elk type reparatie wordt uitgevoerd.

Hoe een zinken dakgoot repareren?

Een zinken dakgoot is vaak vrij eenvoudig te repareren. Als er een duidelijke beschadiging is op één punt, dan kan daar een stuk metaal overheen gesoldeerd worden. Ook kan er een stuk roofing of EPDM opgebrand of gelijmd worden. Daarbij moet opgepast worden dat er geen nieuw gat in het zink wordt gebrand – wat moeilijker is bij oudere, dunnere zinken goten.

Vaker blijkt bij inspectie echter dat het metaal over een grotere lengte versleten is, en dat er op korte termijn meer lekken zullen ontstaan. In dat geval heeft het meestal de aanbeveling om de gehele dakgoot te laten vervangen. Dat is kostentechnisch vaak de beste optie, omdat een nieuwe zinken dakgoot weer tientallen jaren meegaat.

De nieuwe goten worden dan in delen op de juiste lengte gemaakt en ter plekke aan elkaar gesoldeerd. Ook zinken maatwerkconstructies in moeilijke hoeken zijn vrij eenvoudig door een professional te maken. Ook aantrekkelijke sierranden of decoratieve afwerkingen zijn bij deze veelzijdige dakgoten mogelijk.

Hoe een kunststof dakgoot repareren?

dakgoot reparerenEen dakgoot van kunststof is meestal van PVC gemaakt. Bij een beschadiging op één punt kan er vaak een reparatie met een vervangend stuk PVC en PVC-lijm worden uitgevoerd. Soms kan een kunststof dakgoot repareren gedaan worden met speciale reparatietape voor dakgoten, mits de beschadiging klein genoeg is.

Ook hier geldt dat de gehele conditie van de goot bepalend is voor de goedkoopste keuze. Is de gehele goot versleten of beschadigd, dan is het vaak een beter idee om de totale goot te vervangen. Zo krijg je huis een fonkelnieuwe dakgoot die weer tientallen jaren zonder problemen zijn waarde bewijst.

Hoe een koperen of aluminium dakgoot herstellen?

Dakgoten van aluminium of koper zijn vaak beter te repareren dan die van andere materialen, omdat ze bedekt zijn met een polyester beschermlaag. Die laag kan gerepareerd worden met een speciale reparatiekit voor polyester. Ook met de juiste soort kunstrubber kan een kleine reparatie goed gedicht worden.

Voorkom nieuwe reparaties door je goot te onderhouden

Dakreiniging

Als je eenmaal je goot hebt moeten repareren, dan zal je waarschijnlijk willen weten hoe je het euvel in de toekomst kunt voorkomen. Een belangrijkste stap daarbij is het regelmatig schoonmaken van je dak, je goten en je afvoerpijpen. Een verstopping in één van deze onderdelen heeft als effect dat het water erin blijft staan. Daardoor ontstaat er sneller een lekkage en kan de hemelwaterafvoer van je dak ook gaan overstromen.

Reinig dus als het mogelijk is je hemelwaterafvoer twee keer per jaar van bladeren, takken, mos, stenen en ander afval. Na de bladval in de herfst is het aanwezen moment voor een reinigingsbeurt. Het korfrooster in de opening van regenpijpen is een belangrijk aandachtspunt – dit is een plek waar vaak verstopping optreden.

Deze reinigingsbeurt kan je ook door een professional in dakwerken laten uitvoeren. Vraag ook in dat geval offertes bij meerdere vakmensen op, zodat je de goedkoopste optie kunt vinden. Zeker als je woning hoge of moeilijk beloopbare daken heeft is dat aan te raden. De uitvoerder kan, als je telkens verstoppingen op één plek krijgt, ook een kleine verbouwing uitvoeren waardoor de regenwaterafvoer niet langer gehinderd wordt. Hij kan bijvoorbeeld een speciaal gaasrooster aanbrengen dat vuil tegenhoudt en water doorlaat.

Een vakman inschakelen? Vraag gratis offertes op

Een lekke dakgoot repareren kan heel eenvoudig zijn, maar kan ook een enorme klus wezen. Vaak is het advies en de hulp van een ervaren vakman dan meer dan welkom. Een belangrijke tip: als je overweegt om het werk door een professional te laten uitvoeren, vraag dan eerst een stel vrijblijvende offertes aan. Daarop zie je snel wie de goedkoopste uitvoerder voor jouw klus is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.