Dakpannen: soorten, prijzen en kenmerken

Van plan je dak te renoveren? Of op zoek naar een nieuwe look voor je huis? Als je op zoek bent naar dakpannen, merk je ineens dat er wel heel wat soorten op de markt zijn. Welke dakwerken je ook gaat doen, hier vind je alles wat je moet weten over betonnen of keramische dakpannen.

Soorten dakpannen: kernmerken

Ga je binnenkort verbouwen of staat de bouw van je nieuwe woning op de planning? Dan is de kans groot dat je al wat opties voor je dakbedekking hebt bekeken. Ga altijd in overleg met een professionele dakdekker wat de mogelijkheden zijn om jouw dakpannen te vervangen, maar bij sommige (esthetische) punten is jouw persoonlijke smaak van toepassing. Omdat er maar twee soorten dakpannen zijn lijkt de keuze gemakkelijk, maar er komen nog meerdere aspecten bij kijken. In deze blog willen we je graag uitleggen hoe wij tot de keuze van onze dakpannen zijn gekomen en wat de verrassende derde optie was.

Betonnen dakpannen

betonnen dakpannenDit type dakbedekking is een mengsel van zand, klei en cement en worden veelvuldig toegepast in bij verbouwingen. Door het makkelijke gietproces van deze dakpan zijn ze een stuk lager in productiekosten waardoor ze goedkoper de markt op komen. Bij verbouwingen met een beperkt budget wordt daarom vaak gekozen voor de betonnen dakpan, die een levensduur van ongeveer 30 jaar heeft. Om deze duur te verlengen gebruikt men tegenwoordig een coating. Door deze speciale beschermlaag kan vuil en mos zich minder snel hechten aan de dakpannen. De betonnen dakpannen zijn in verschillende vormen leverbaar, zoals gegolfd of plat. Daarnaast kan men kiezen uit een zijdelingse sluiting of kopsluiting. Hierdoor worden ze aan elkaar verankerd, maar geeft geen garantie dat ze bij een stevige Nederlandse storm blijven liggen. Het is daarom volgens het Nederlandse Bouwbesluit verplicht om de dakpannen te verankeren om toekomstige ongelukken te voorkomen. Dakdekkers gebruiken tegenwoordig een panhaak om de dakpannen extra te verankeren. Ook hier zijn verschillende methodes van, overleg daarom eerst van te voren met de aannemer over deze kwestie.

Kosten betonnen dakpannen

De kosten van je dakpannen zijn niet alleen afhankelijk van de prijs van het materiaal, maar ook van de arbeidskosten en de moeilijkheid van de dakwerken. Als je dak erg moeilijk te bereiken is voor de dakdekker, kan het zijn dat er extra materiaal nodig en dat de klus langer duurt.

Omdat bij de productie van betonnen pannen minder komt kijken, zijn ze een stuk goedkoper. Op het gebied van uitstraling zijn ze een stuk minder populair. De gemiddelde dakpannen prijs ligt tussen de €30 en €45 per vierkante meter.

Wil je weten wat jouw dakrenovatie kost? Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Keramische dakpannen

soorten keramische dakpannenDeze prachtige dakbedekking wordt gemaakt van gebakken klei. Ook zij zijn verkrijgbaar in meerdere varianten, zoals plat of gegolfd. De gebakken klei heeft een schitterende natuurlijke uitstraling en zijn zeer kleurvast. Vroeger was alleen de klassieke oranje kleur beschikbaar bij keramische dakpannen, maar met de hedendaagse technieken en ontwikkelingen binnen de bouwwereld, is het mogelijk de dakpan te bespuiten met een kleihoudende suspensie die een andere kleur bevat. Als je daarbij ook nog een glazuurlaag over je dakbedekking spuit, die beschermt tegen mos en vuil, kunnen keramische pannen een levensduur halen van vijftig jaar en langer! De keramische dakpannen zijn ook in grotere modellen beschikbaar waardoor je er minder hoeft te leggen per vierkante meter. Dit kan een hoop schelen op de offerte omdat de arbeidsduur een stuk minder is dan normaal. Ook bij een keramische dakbedekking dient men te voldoen aan het Nederlandse Bouwbesluit, dus raad een bekwame dakdekker ook hierbij panhaken aan.

Kosten keramische dakpannen

Door de wijze waarop keramische dakpannen gefabriceerd worden, liggen de productiekosten hoger. Daarbij is het ook nog mogelijk om de dakpan in een andere kleur te kiezen. Hierdoor liggen de prijzen tussen de €48 en €55 per vierkante meter.

Kosten tegelpannen

tegelpannen leggen

Deze dakpannen zijn zowel in beton als keramisch verkrijgbaar. Ze hebben een moderne minimalistische uitstraling en zijn daardoor ontzettend populair. Aangezien ze vrij klein zijn, heb je er veel per vierkante meter nodig en is de moeilijkheidsgraad voor een dakdekker vrij hoog. Daardoor ligt deze dakpannen prijs rond de €100 en €120 per vierkante meter.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Zonnepanelen

dakpannenEen verrassende wending in deze blog is de optie tot zonnepanelen als dak. Wil je duurzamer gaan wonen, dan kies je al snel voor zonnepanelen op je dak. Hierdoor bespaar je energiekosten en draag je bij aan een schone natuur. De zonnepanelen worden vaak op het dak gelegd, waardoor weersomstandigheden minder invloed hebben op je dakpannen en de levensduur verlengd wordt. Je kan er ook voor kiezen om de zonnepanelen in je dak te integreren, dit levert een dubbel voordeel op. Je hebt geen onnodige constructie op je dak nodig om de zonnepanelen te installeren, je hoeft minder dakpannen te leggen en ze leveren ook nog een besparing op je maandelijkse kosten op.

Voordelen dakpannen

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor dakpannen? De keuze wordt voornamelijk gemaakt vanwege de lange levensduur. De keramische pannen hebben een levensduur van meer dan 50 jaar en kunnen, bij voldoende onderhoud, makkelijk 100 jaar halen. Ook de betonnen dakpannen worden ieder jaar verbeterd en halen gemakkelijk de 30 jaar. Als je het volledige dak van je huis gaat renoveren, zorg dan voor een set extra dakpannen. Bij eventuele beschadigingen aan een dakpan is het eenvoudig om deze te vervangen. Ook hierdoor verleng je de levensduur van het dak boven je hoofd. De dakpannen zijn goed bestand tegen Uv-straling en uitzonderlijk sterk & vorstvrij.

Ben je wat meer milieubewust dan de buurman, dan zijn de betonnen dakpannen of zonnepanelen de juiste keuze. De betonnen dakpannen worden niet gebakken, zoals de keramische, waardoor ze minder milieubelastend zijn. De zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening waardoor je bijdraagt aan de natuur en aan je portemonnee.

Nadelen dakpannen

De aanschafprijs van dakpannen wordt als vrij duur gezien. Houd er echter rekening mee dat de levensduur dit ruimschoots goed maakt. Dakpannen zijn daarbij ook niet de beste isolatie voor je woning. Ben je van plan om je dak te renoveren of een nieuw dak op je woning te leggen? Als die dakpannen er toch nog niet op liggen, overweeg dan om isolatiemateriaal te plaatsen. Dit is zo gepiept! Je kan trouwens subsidies en andere voordelen krijgen voor het isoleren van je woning.

Als de dakpannen eenmaal liggen, zorg dan voor de juiste verankering. Leg je het dak zelf en vergeet je dit, dan kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen als er een flinke storm over komt. Daarbij voldoe je ook niet aan het Bouwbesluit waardoor er gerechtelijke gevolgen kunnen zijn.

Je dakpannen onderhouden

Dakreiniging De oriëntatie van het dak, de ligging van de woning en het soort dakbedekking dat je hebt gekozen zal op termijn de vervuiling van het dak bepalen. Heb je de juist hellingsgraad, coating, goede goten en afvoering, dan zal het onderhoud tot een minima beperkt worden. Ja kan het best je dakpannen schoonmaken om de 5 jaar, zo draag je bij aan de levensduur van je dak. Durf je het dak niet op, schakel dan een dakdekker in die gespecialiseerd is in dakreiniging. Dit is een betaalbare investering in de verlenging van je woongenot.

Woon je in een bosachtig gebied, dan kan een vallende tak je dak beschadigen. Hierdoor zou je, vaker dan je denkt, het dak op moeten om de beschadigde dakpannen te vervangen.

Besparen op je dakwerken?

Je kan geheel vrijblijvend en gratis offertes aanvragen bij verscheidene dakwerkers. Zo krijg je al te zien wat de werken je gaan kosten, en hoe de prijs wordt berekend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.