Dakpannen met zonnepanelen | Kosten | Verschillende merken

In de zoektocht naar duurzame energieoplossingen worden zonnepanelen steeds vaker gekozen. Een innovatiever voorbeeld zijn dakpannen met ingebouwde zonnepanelen, ook wel zonneceldakpannen genoemd. Deze optie zorgt voor een mooie uitstraling van je dak samen met de goede werking van zonnepanelen. In dit artikel lees je de voordelen, nadelen, kosten en verschillende merken van dakpan zonnepanelen!

image.jpeg

Wat zijn dakpan zonnepanelen?

Dakpan zonnepanelen zijn een moderne en esthetisch aantrekkelijke variant van traditionele zonnepanelen. In plaats van grote panelen die op je dak worden geplaatst, worden bij dakpan zonnepanelen de zonnecellen geïntegreerd in de dakpannen zelf. Hierdoor behouden gebouwen hun klassieke uiterlijk terwijl ze toch profiteren van de voordelen van zonne-energie. Ondanks hun mooie uitstraling, zijn deze pannen wel duurder dan standaard zonnepanelen.

Voordelen van dakpannen met zonnecellen versus zonnepanelen

Dakpan zonnepanelen bieden diverse voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen:

  • Esthetiek: Veel mensen vinden dakpannen met zonnecellen mooier omdat ze niet opvallen zoals gewone zonnepanelen. Dakpan zonnepanelen passen daarom goed bij de architectuur van jouw woning.
  • Geschikt voor monumentale panden: Bij beschermde of monumentale panden mogen vaak geen opvallende veranderingen aan de buitenkant worden aangebracht. Zonnedakpannen bieden hier een uitkomst omdat je ze bijna niet van gewone dakpannen kunt onderscheiden.
  • Ruimtebesparing: Omdat de dakpannen zelf energie opwekken, is er geen extra ruimte op het dak nodig voor aparte zonnepanelen.
  • Bescherming en duurzaamheid: Zonnedakpannen bieden dezelfde bescherming als traditionele dakpannen tegen weersomstandigheden zoals regen en sneeuw.

Nadelen van een dak met zonnedakpannen

Hoewel zonnedakpannen aantrekkelijk zijn, kennen ze ook enkele nadelen:

  • Hogere kosten: Zonnedakpannen zijn aanzienlijk duurder dan traditionele zonnepanelen. Dit vertaalt zich ook in een langere terugverdientijd.
  • Lagere efficiëntie: Over het algemeen zijn zonnedakpannen iets minder efficiënt in het opwekken van energie dan traditionele zonnepanelen. Dit kan leiden tot een lager rendement.
  • Complexe installatie: De installatie van zonnedakpannen vereist gespecialiseerde kennis, wat kan bijdragen aan hogere installatiekosten.

Wat is de prijs een dak met zonnepanelen dakpannen?

Voor 500 zonnedakpannen betaal je tussen de € 11.000 en € 14.500. Dit is inclusief btw en plaatsing. De prijs van een dak met zonnepanelen ligt aanzienlijk hoger dan die van een traditioneel dak met zonnepanelen. De kosten voor zonnedakpannen kunnen tot twee keer zo hoog zijn als die van een normaal dak. Desondanks zijn er zeker situaties waarin deze investering aantrekkelijk kan zijn, vooral als het dak of dakpannen toch al vervangen moet worden. 

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Het rendement van de zonnedakpan

Het rendement van zonnedakpannen is doorgaans lager dan dat van traditionele zonnepanelen. Dit komt door de lagere efficiëntie van de geïntegreerde zonnecellen. Toch kan het rendement voldoende zijn om een goede hoeveelheid energie op te wekken, vooral wanneer het dakoppervlak optimaal benut wordt. Belangrijk is om bij deze keuze voor zonnedakpannen de langere terugverdientijd mee te nemen en te onthouden.

Soorten, kleuren en merken

Er zijn verschillende soorten dakbedekking, zo zijn er ook vele verschillende merken en soorten zonnedakpannen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en kleuropties. Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende merken:

Tesla dakpannen

Tesla biedt een veel verschillende zonnedakpannen, die bekend staan om hun en hoge kwaliteit en duurzame dakbedekking. De Tesla Solar Roof is beschikbaar in verschillende stijlen zoals gladde, ruwe en leisteen afwerkingen. Hierdoor passen ze bij verschillende stijlen.

Solar dakpannen

De Solar Company plaatst een soort mini-zonnepanelen als dakpannen. Dit zijn dakpannen van het WeVolt-systeem. Via een app kun je kijken hoe veel rendement deze zonnedakpannen opbrengen.

Andere merken?

ZEPBV biedt keramische zonnedakpannen waarin een zonnecel geïntegreerd is. Ze worden net als traditionele dakpannen op panlatten op je dak geplaatst. Ook Solinso biedt zonnedakpannen die in het dak geïntegreerd worden. Ze zijn vooral te gebruiken bij nieuwbouwprojecten en dakrenovaties. Bovendien biedt Solinso verschillende soorten zonnedakpannen.

Veelgestelde vragen

Is er een omvormer nodig bij dakpannen met ingebouwde of geïntegreerde zonnepanelen?

+
Ja, net als bij traditionele zonnepanelen is er bij dakpannen met geïntegreerde zonnecellen een omvormer nodig om de opgewekte stroom om te zetten in bruikbare wisselstroom voor je huishoudelijke apparaten.

Is het mogelijk om slechts een deel van het dak te vullen met zonnepannen?

+
Ja, het is mogelijk om slechts een deel van het dak te bedekken met zonnedakpannen. Dit kan een goede oplossing zijn als je budget beperkt is of als bepaalde delen van het dak meer zonlicht ontvangen dan andere. Hierdoor kan je stapsgewijs investeren in duurzame energieoplossingen zonder direct je hele dak te hoeven vervangen.

Hoe oud mogen dakpannen zijn voor zonnepanelen?

+
Het wordt geadviseerd om zonnepanelen te plaatsen op je dak wanneer deze niet ouder is dan vijf jaar. Echter is het bij een dak ouder dan 25 jaar ten zeerste af te raden, omdat er dan asbest in je dak kan zitten.

Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

+
Naast het feit dat je dak niet te oud mag zijn voor zonnepanelen, zijn met name daken met normale dakpannen en golfplaten geschikt. Ook een plat dak is het meest geschikt. Op een schuin dak kunnen ook zonnepanelen geplaatst worden, maar dit kan extra kosten met zich mee brengen.

Benieuwd naar dakpan zonnepanelen? Vraag gratis offertes aan!

Wil je weten of dakpannen met ingebouwde zonnepanelen een goede keuze zijn voor jouw dak/huis/situatie? Met gratis offertes krijg je antwoord op al je vragen en meer!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.