Bitumen dakbedekking: prijzen en kenmerken

Bitumen biedt heel wat voordelen en is dan ook een populaire keuze als dakbedekking. Het materiaal biedt een goede waterdichtheid en hecht zich optimaal aan de dakconstructie. Maar hoe wordt het geplaatst? En wat kost het laten plaatsen van bitumen dakbedekking zoal? En wat zijn de voor- en nadelen van het materiaal? We zetten het op een rijtje.

Wat is bitumen dakbedekking?

dakbedekking plat dakBitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is een materiaalsoort gemaakt van aardolie met polyester en glasvlies. Bitumen wordt veel gebruikt bij diverse vormen van dakbedekking, zoals het bedekken van schuren, tuinhuisjes of platte daken van woningen. Het materiaal wordt gebruikt om daken te beschermen tegen weersinvloeden en om te isoleren. Hierdoor blijft je woning op koude dagen lekker warm en hoef je minder hard te stoken. Ook zorg een goede isolatie met dakbedekking ervoor dat je woning in de zomer niet te warm wordt.

Bij een normale temperatuur is bitumen een vaste een zeer stevige stof, maar wanneer je het materiaal extreem verhit wordt, kan het materiaal zachter worden en kan het nieuwe vormen aannemen. Daardoor vormt het dakleer een perfecte materiaalsoort voor dakbedekking en kan het gebruikt worden voor elk type dak. Zodra het materiaal vervolgens afkoelt zal het weer een harde en stevige vorm aannemen en sluit het uitstekend aan de dakconstructie aan.

Om het bitumen materiaal aan te brengen aan de dakconstructie wordt er gebruik gemaakt van een brander en wordt het materiaal ermee vloeibaar gemaakt. Dit is een zeer specialistische klus waarbij de kennis en ervaring van een specialist van belang is en ten alle tijden wordt aangeraden. Wil je de klus toch zelf aangaan? Zorg er dan voor dat je over het juiste materiaal beschikt en de nodige veiligheidsmaatregelingen in acht neemt.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Wat kost bitumen dakbedekking?

dakdekkerBitumineuze dakbedekking is een relatief goedkope methode van dakbedekking. Vandaar ook dat bitumen dakbedekking een veel gekozen dakbedekkingsmethode is. De totaalprijs is echter afhankelijk van diverse factoren en kan zeer uiteenlopend zijn. Zo speelt bijvoorbeeld het type bitumen en eventuele moeilijke omstandigheden een rol bij de totaalprijs voor een bitumineuze dakbedekking.

👉 Over het algemeen kun je rekenen op een prijs rond de 40 tot 60 euro per m².

Dat bedrag is inclusief de plaatsing en het materiaal. Daarnaast liggen de prijzen voor het vervangen van dakleer vaak wat hoger. Bij het vervangen van dakleer dient het oude materiaal namelijk eerst verwijderd te worden en worden er extra kosten in kaart gebracht voor het afvoeren van deze oude materialen. Zo betaal je voor een gemiddeld dak ongeveer € 900 voor het plaatsen van nieuw bitumen dakbedekking over je huidige dakbedekking en kunnen de kosten voor het compleet vernieuwen van de dakbedekking oplopen tot rond de € 1.600. Uiteraard verschilt de prijs per oppervlakte en zijn de kosten daarom lastig te schatten.

Echter kun je hier niet blindelings van uitgaan en heeft elke specialistische dakbedekker zo zijn eigen prijzen en bijkomende kosten. Vergelijk daarom van tevoren zorgvuldig verschillende offertes van specialisten bij jou in de buurt en kom niet voor verrassingen te staan.

Wil je graag op voorhand weten wat jouw nieuwe bitumen dakbedekking gaat kosten? Vraag offertes aan om gemakkelijk prijzen te vergelijken.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Hoe moet je het dakleer vervangen?

Het materiaal kan worden aangebracht op de huidige dakbedekking, of volledig vervangen worden. Wil je een bitumen dak laten vervangen of aanbrengen? Dan is het belangrijk om in acht te nemen dat het vervangen van dakleer een leer specialistische klus is waarbij de benodigde kennis en ervaring van belang is. Een slecht geplaatst dakleer kan lijden tot lekkages of vochtproblemen waardoor de kwaliteit en leefbaarheid van je woning zal afnemen.

Wanneer je het oude materiaal zorgvuldig verwijderd hebt kun je het dak schoon en egaal maken voor het nieuwe materiaal. Hierbij is belangrijk dat je alle aanwezige oneffenheden, zoals een spijker, van het dak verwijderd en geheel egaal maakt. Hierdoor kan het dakleer zich optimaal aan het dak hechten en zorg je voor een duurzame isolatie.

Het nieuwe materiaal kan met behulp van een brander worden aangebracht. Door de vlammen wordt het materiaal vloeibaar en vormt het zich naar de vorm van het dak. Zodra het materiaal zorgvuldig geplaatst is en verwarmd is kan het zich gaan uitharden. Het dak wordt hierdoor volledig waterdicht en blijft goed beschermd tegen hevige weersinvloeden.

Wanneer het materiaal zich na een poosje uithardt, dient de dakbedekking nog afgewerkt te worden. Hierbij gaat een dakdekker vaak met een aandrukroller over het dakleer heen rollen om zo het geheel, met name de naden en randen, keurig aan elkaar te laten hechten. Zodra het dak keurig afgewerkt is kan het dak er weer jaren tegenaan en blijft je woning voortaan optimaal beschermt.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Wanneer moet je bitumen dakbedekking vervangen?

Een bitumen dak biedt een duurzame kwaliteit en dien je in principe vaak slechts om de 10 à 20 jaar te vervangen. Wanneer je over een oudere woning beschikt, en het dakleer van matige kwaliteit is, is het aan te raden het dakleer direct te vervangen. Hiermee verminder je de kans op lekkages en zorg je voor een goede isolatie van je woning.

Ook dien je het materiaal direct te vervangen wanneer je zichtbare slijtage ziet aan het materiaal. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door afgevallen takken of door hevige weersomstandigheden, zoals hagel en sneeuw. Een goed onderhouden bitumen dak zorgt ervoor dat je woning optimaal beschermt blijft en je je geen zorgen hoeft te maken over isolatie of lekkage problemen.

Twijfel daarom niet bij enige slijtage of afname van de kwaliteit van het dakleer en laat direct je dakleer vervangen door een professional. Hiermee kun je flinke schade voorkomen en zorgen voor een optimaal onderhoud van je woning. Schakel direct een dakdekker in zorg ervoor dat jouw dakwerken professioneel worden opgelost zonder slordige plaatsingsfouten.

Bitumen of EPDM? Wat is de beste dakbedekking?

Een veel gestelde vraag met betrekking tot dakwerken is welk materiaal het meest geschikt is, bitumen of EPDM. Daar blijken de meningen over verdeeld. Zo heeft elk type materiaal zo zijn voor- en nadelen. EPDM materiaal wordt vaak aangebracht met lijm en is daarmee vaak eenvoudiger aan te brengen. Het nadeel hiervan is dat het soms minder krachtig kan hechten dan bitumen dakbedekking. Echter is het materiaal net als bitumen zeer betrouwbaar en vormt het een goede dakbedekking hechting.

Bitumen en EPDM zijn beide zeer geschikt en vormen een goede bescherming tegen water en schadelijke effecten van de zon. Ook hebben beide effecten een uitstekende levensduur en gaan de materialen gemiddeld maar liefst 10 tot 20 jaar mee.

Welk materiaal het meest geschikt is hangt uiteindelijk samen met het type dak dat je hebt en met de kwaliteit van het materiaal. Ook is het plaatsen van belang en zorgt een professionele plaatsing ervoor dat de dakbedekking langdurig mee gaat. Veel mensen schakelen hiervoor de hulp in van een professionele dakdekker. Een dakdekker zorgt ervoor dat de dakbedekking nauwkeurig wordt uitgevoerd en het materiaal altijd zorgvuldig wordt afgewerkt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.