Dakbedekking hellend dak: soorten en prijzen

Als het aankomt op dakbedekking zijn er twee verschillende types te onderscheiden. Je hebt het platte dak, en natuurlijk het hellend dak. Enkele decennia geleden waren er praktisch enkel nog maar hellende daken. Het platte dak is dan ook een relatief nieuwe variant op de markt. Ook vandaag kiezen nog heel veel mensen voor een hellend dak. Het duidelijke voordeel van een hellend dak is uiteraard dat het water gemakkelijk wegloopt. Voor je aan je dakwerken begint, is het een goed idee om de opties te overlopen.

Meer over de soorten dakbedekking voor je hellend dak, de prijzen en het onderhoud, ontdek je in dit artikel.

Wat kost dakbedekking voor een hellend dak?

Het is meestal wat duurder om voor een hellend dak te kiezen. Bij een plat dak komt er relatief gezien weinig druk op, en is de constructie minder gecompliceerd. Een hellend dak daarentegen moet de gehele constructie aan kunnen. Dit houdt dus ook in dat het hele geraamte sterk genoeg moet zijn om de dakbedekking te kunnen dragen. Voor het vernieuwen van een plat dak kun je rekening op ongeveer € 100 per m².

👉 Als je de dakbedekking van een hellend dak wilt gaan vervangen ben je ongeveer € 120 per m² kwijt.

Hierbij is het uiteraard ook afhankelijk van de grootte van het dak. Dit is echter niet de grootste factor die meespeelt. Bij een hellend dak zijn er veel verschillende soorten waaruit gekozen kan worden. Van de goedkopere dakplaten tot aan de duurdere leistenen variant. In dit hele spectrum kunnen er grote verschillende zijn qua vierkante meterprijs.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Soorten dakbedekking hellend dak: kenmerken

hellend dak dakpannen

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking voor een hellend dak. Deze verschillende soorten dakbedekking kunnen sterk uiteenlopen qua kenmerken en dus ook qua prijs. Breng dus eerst goed in kaart wat jij van jouw dak verwacht voordat je een keuze maakt. Als het dak eenmaal wordt gelegd kun je namelijk niet meer zo makkelijk terug. Een goed onderzoek naar de kenmerken van een hellend dak is sterk aan te raden, voordat je deze aan gaat schaffen. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar de uitstraling van het dak, de prijs of eventueel hoe lang het dak mee gaat. Dit zijn slechts drie van de vele kenmerken die bij een hellend dak een rol kunnen spelen. Wij zetten daarom de vijf meest voorkomende soorten dakbedekkingen voor je op een rij. Dit zijn de vijf meest voorkomende dakbedekkingen.

  • Dakshingles
  • Dakshingles
  • Leien dak
  • Dakpannen
  • Dakplaten

Dakshingles

Bij dakshingles wordt niet vaak gedacht aan een dakbedekking voor het huis zelf. Dit type dakbedekking wordt in Nederland dan ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld schuren, carports of veranda’s. Dakshingles worden hier dus vaak gekozen voor de afwerking van een bijgebouw.

Voor dakshingles betaal je ongeveer € 15 – € 25 per m².

Voordelen dakshingles

Goedkoop

Gemakkelijk te plaatsen

Licht materiaal

Nadelen dakshingles

Korte levensduur

Niet erg sterk

Zinken dak

Zink is relatief duur ten opzichte van de andere soorten dakbedekking. Daarnaast kies je best voor een ervaren dakdekker bij het leggen van een zinken dak. Deze dakdekker kan je ook gelijk tips geven hoe deze platen makkelijk te isoleren zijn.

Voor een zinken dak betaal je ongeveer € 75 tot € 150 per m².

Nadelen zinken dak

Moeilijk te isoleren

Moeilijk te plaatsen

Vrij hoge prijs

Voordelen zinken dak

Mooie en luxueuze uitstraling

Lange levensduur

Eenvoudig te onderhouden

Sterk materiaal

Leien dak

Het leien dak is al jarenlang een favoriet. Leien daken zien er klassiek en mooi uit, en zijn nog eens sterk ook.

Voor een leien dak betaal je ongeveer € 110 tot € 120 per m².

Voordelen leien dak

Gemakkelijk te plaatsen

Mooie look

Lange levensduur

Weinig onderhoud nodig

Nadelen leien dak

Vrij duur materiaal

Dakpannen

dakpannenDe meest populaire manier van dakafwerking in Nederland bij een hellend dak zijn uiteraard dakpannen. Er zijn niet veel andere landen die zo veel gebruik maken van een dakpannen dakafwerking. In het verleden waren deze dakpannen er alleen in de bekende kleur oranje. De dakpannen werden vrijwel allemaal op dezelfde manier gemaakt, waardoor hier geen verschil in zat. Met de opkomst van de verschillende fabrieken die dakpannen maken, kwam hier echter snel een verandering in. Er is een groot kleurenpalet waaruit gekozen kan worden bij het aanschaffen van dakpannen. Naast de kleuren zijn er ook enkele verschillende types verkrijgbaar. De geglazuurde variant geeft bijvoorbeeld een spiegeleffect, daar waar de traditionele dakpan een matte kleur heeft.

Voor dakpannen betaal je ongeveer € 50 – € 60 per m².

Voordelen dakpannen

Lange levensduur

Stevig materiaal

Relatief goedkoop

Nadelen dakpannen

Onderhoud nodig tegen mos en vuiligheid

Niet goed bestand tegen windhozen of extreme weersomstandigheden

Dakplaten

Wil je weinig geld uitgeven aan je nieuwe dak? In een dergelijk geval kun je het beste gaan voor dakplaten. Dakplaten kunnen gemakkelijk zelf gelegd worden en zijn daarnaast ook nog eens goedkoop in de aanschaf. Omdat de dakplaten over het algemeen vrij groot zijn, kan het dak ook snel gelegd worden. Er wordt begonnen bij een hoek aan de onderkant en werkt zo je weg over het hele dag heen. De enige moeilijkheid kan boven op het dak zijn. Er is een speciale nok te halen voor dakplaten.

Voor dakplaten betaal je ongeveer € 10 – € 25 per m². Wel moet je rekening houden met eventuele extra kosten voor isolatie.

Voordelen dakplaten

Goedkoop

Gemakkelijk en snel te plaatsen

Nadelen dakplaten

Weinig isolerend

Regen of hagel kan veel lawaai maken op de platen

Vergelijk prijzen en bespaar op je dakwerken

Wil je graag op voorhand weten wat jouw dakbedekking naar keuze zal kosten? Vraag offertes aan om prijzen van dakdekkers te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.