Een dakreparatie nodig? Tips en advies

Een goed dakwerk is belangrijk. Een goed dakwerk is niet alleen veilig, het biedt je ook een betere isolatie. Er zijn verschillende soorten dakreparaties. Maar hoe weet je of een dakreparatie echt nodig is? Ondervind je een van deze problemen? Dan laat je toch beter een dakwerker langskomen:

Je hebt lekkend water vanuit het dak, het dak is vochtig en ook de ruimte onder het dak is vochtig
Op het plafond zitten gele kringen
Je hebt last van lekkende goten
Het houtwerk bladert af en gaat rotten
Het loodwerk is kapot, of er zitten scheuren in
Bij een hellend dak: je hebt last van dakpannen die verkeerd en/of scheef liggen. Het kan ook zijn dat er zelfs dakpannen missen
Bij een plat dak: er zitten scheuren in de dakbedekking en het dak is vochtig

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten dakreparaties en bespreken we de kosten hiervan.
Wat kost een dakreparatie: prijsoverzicht
Wil je jouw dak repareren omdat je helaas dakschade hebt? Dan zijn de kosten natuurlijk afhankelijk van welk soort dakreparatie je nodig hebt.

Wil je alleen de oude dakbedekking laten verwijderen en hiervoor in de plaats een nieuwe bedekking plaatsen? Dan zal dit vanaf de €50 per m² kosten.

Wil je de oude dakbedekking verwijderen, het dak van buitenaf isoleren en een nieuwe dakbedekking laten plaatsen? Dan zal je hier vanaf €75 per m² aan kwijt zijn.

Wil je de dakbedekking verwijderen, een onderdak plaatsen en een nieuwe dakbedekking plaatsen? Dan zal dit je vanaf €100 per m² gaan kosten. Wil je een volledig nieuw dak? Dan zal dit vanaf €175 per m² zijn.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Daklekkage herstellen
Heb je het idee dat er een lekkage in je dak zit? Dan is het belangrijk dat je snel in actie komt! Maar waar kan je een lekkage aan herkennen? Je kan een lekkage herkennen aan gele kringen op het plafond. Ook kan het zijn dat de ruimte klam en vochtig is. Ervaar je één van deze signalen? Hoe langer je wacht, hoe groter de lekkage kan worden en hoe erger het dak wordt aangetast. Dit resulteert erin dat de kosten hoger en hoger worden.

Het is belangrijk dat je het dak eerst laat controleren door een dakwerker. Deze dakwerker kan inschatten wat er precies moet gebeuren en kan een kosteninschatting maken. In sommige gevallen kan deze dakwerker zelfs gelijk de lekkage en het dak repareren. Sommige mensen zijn voor een daklekkage verzekerd. Dit betekent dat de kosten veel lager zullen worden. Check dit dus altijd.

⇒ Vraag gratis offertes aan !


Dakbedekking vervangen
Het kan natuurlijk voorkomen dat de dakbedekking beschadigd is, of dat deze na verloop van tijd is versleten. Dan is het belangrijk om je dak op tijd te vervangen en te vernieuwen. Wacht je hier te lang mee? Dan heb je kans op een lekkage. De prijs van de dakbedekking is de gemiddelde prijs per m². Deze prijs is inclusief btw en plaatsing.
Dakbedekking hellend dak

👉 Dakpannen € 30 – € 60
Je kan de dakbedekking vervangen met dakpannen. Dakpannen zijn erg populair en zijn goed toepasbaar voor hellende daken. Je kan kiezen voor dakpannen die gemaakt zijn van beton of voor keramische dakpannen. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische dakpannen. De levensduur van dakpannen ligt rond de 30-50 jaar.
👉 Leien dakbedekking € 65 – € 120
Een leiden dakbedekking ziet er erg luxe uit. Een leiden dakbedekking is in vergelijking met dakpannen duurder. Ook is het plaatsen ingewikkelder, waardoor je hier meer tijd aan kwijt bent, dan wanneer je dakpannen laat plaatsen. De levensduur van een leien dakbedekking ligt tussen de 25-100 jaar, dit is afhankelijk van de kwaliteit en de manier waarop de leien dakbedekking wordt geplaatst.
👉 Dakplaten € 20 – € 60
Ook kan je de dakbedekking vervangen met dakplaten. Dakplaten zijn de goedkoopste optie en zijn makkelijk te plaatsen. De dakplaten zijn vaak van staal of aluminium gemaakt. De levensduur van dakplaten ligt rond de 20-50 jaar.
👉 Rieten dakbedekking € 70 – € 95
Een rieten dakbedekking geven je huis gelijk een huiselijk karakter. Het nadeel van een rieten dakbedekking is dat ze niet zo brandveilig zijn. De levensduur ligt rond de 30-35 jaar.
👉 Zinken dakbedekking € 90 – € 110
Wil je de dakbedekking vervangen met metaal? Dan kan dat ook. Een zinken dakbedekking is erg duurzaam en is gemaakt van flexibel metaal. Bovendien heeft een zinken dakbedekking een luxe uitstraling. De levensduur ligt rond de 70-100 jaar.
👉 Groendak € 45 – € 230
Een groendak komt zowel op platte als hellende daken voor. Deze daken bestaan uit mossen, kruiden en vetplanten. Hier heb je natuurlijk wel onderhoud aan. De levensduur ligt rond de 50-70 jaar.
Dakbedekking plat dak

👉 EPDM dakbedekking € 60 – € 80
Een EPDM dakbedekking is gemaakt van rubber. Hierdoor is de dakbedekking waterdicht en onderhoudsvriendelijk. De dakbedekking is erg elastisch, waardoor er niet zo snel scheuren in kunnen ontstaan. De levensduur ligt rond de 60-80 jaar.
👉 Bitumen dakbedekking € 40 – € 60
Een bitumen dakbedekking is een dakbedekking die is ontstaan uit aardolie. De bitumen dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd. De bedekking is goedkoper dan de EPDM bedekking, alleen de levensduur is dan ook korter: 20-40 jaar.
👉 PVC dakbedekking € 50 – € 70
Ook is het mogelijk dat de bedekking voor je dak bestaat uit kunstof. Deze kunstof wordt ook wel PVC genoemd. Dit is een sterke bedekking en tevens erg licht. De levensduur ligt rond de 15-40 jaar.
Dakgoot herstellen
Een lek of gat in je dakgoot? Dan is het verstandig om deze dakgoot te herstellen. Het herstellen kan je zelf doen, maar ook laten uitbesteden aan een dakdekker. Wil je het zelf herstellen? Dan is het belangrijk dat je eerst het probleem onderzoekt. Dit kan je doen door alle randen te controleren. Start daarna met de dakreiniging. Spuit voorzichtig wat water over je dakgoot. Hierdoor kom je erachter waar de lek zit. Heb je het gat gevonden? Dan kan je dit zelf herstellen door een nieuwe binnenlaag te plaatsen. Bij het plaatsen van een nieuwe binnenlaag is het belangrijk dat je eerst de dakreiniging uitvoert.

Heb je geen zin om dit zelf te doen, of wil je er zeker van zijn dat de dakgoot goed wordt hersteld? Dan is het aan te raden om dit te laten uitbesteden aan een dakdekker. Voor een dakdekker betaal je meer, maar ben je er wel zeker van dat het dak goed wordt gerepareerd. Kies je ervoor om een dakdekker in te huren? Vraag dan bij verschillende dakdekkers offertes aan. Zo kan je de kosten vergelijken met elkaar. Dit zorgt ervoor dat je een hoop geld kan besparen!

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Onderdak plaatsen
Oude woningen hebben vaak geen onderdak. Echter zijn onderdaken belangrijke onderdelen van goede dakwerken. Het onderdak zorgt er namelijk voor dat er een extra beschermingslaag tussen de dakbedekking zit en het isolatiemateriaal. Met een onderdak zorg je ervoor dat het isolatiemateriaal minder snel beschadigt door bijvoorbeeld stof en wind. De juiste dakreparatie kan je dus heel wat schade voorkomen.

Waar moet je op letten bij het nemen van een onderdak? Het is aan te raden om een onderdak te nemen die waterdicht is, omdat het onderdak hierdoor bestand is tegen regen en sneeuw. Ook is het belangrijk dat het onderdak luchtdicht en winddicht is, omdat het onderdak hierdoor ook een isolerende functie heeft. Let er ook op dat het onderdak damp-open is. Dit betekent dat vocht ook de kans krijgt om de verdampen en te verdwijnen. Anders kunnen er schimmels op het onderdak ontstaan.

Je hebt verschillende soorten onderdaken:
Folie
Je kan ervoor kiezen om folie als onderdak te nemen. Deze folies zijn vaak van polyethyleen, polyester of polypropyleen gemaakt. Het voordeel van folie is dat het relatief goedkoop is, in vergelijking met de andere onderdaken. Het nadeel van folie is dat er snel scheuren in kunnen komen.
Halfstijve platen
Ook kan je ervoor kiezen om halfstijve platen te nemen voor het onderdak. Deze halfstijve platen zijn van synthetische materialen gemaakt. Het voordeel van deze halfstijve platen is dat ze goedkoper zijn dan stijve platen en dat ze een isolerende werking hebben. Bovendien zijn ze erg licht en makkelijk te installeren. Het nadeel van deze halfstijve platen, is dat de platen soms kunnen doorbuigen.
Stijve platen van vezelcement
Ook kan je ervoor kiezen om stijve platen te kiezen voor het onderdak. Deze stijve platen kunnen bestaan uit vezelcement of uit houtvezel. Wanneer de stijve platen zijn gemaakt van vezelcement, dan bestaan de platen uit kunststof- en natuurlijke vezels en cement. Deze platen zijn erg sterk en hebben een lange levensduur. Het nadeel van vezelcement platen, is dat ze redelijk duur zijn.
Stijve platen van houtvezel
Ook kunnen de stijve platen bestaan uit houtvezel. De houtvezels komen van het zaagafval. Het voordeel van dit onderdak is dat het zeer milieuvriendelijk is en dat het een goede warmteopslag biedt. Het nadeel van houtvezelplaten is dat ze relatief duur zijn en alleen voor dakhellingen vanaf 15 graden mogelijk zijn.
Dakdekkersbedrijf vinden
Weet je niet goed waar je op moet letten wanneer je een dakdekkersbedrijf zoekt? Vaak kan je op voorhand een gratis offerte aanvragen om een idee te krijgen van de kosten van je dakreparatie. Ook is het zo dat ieder dakdekkersbedrijf zich specialiseert in een aantal klussen. In de offerte krijg je te zien hoe de prijs wordt berekend en hoe de dakdekker aan het werk zal gaan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.