Dakbedekking vervangen: prijzen en advies

Een “dak boven je hoofd” is zoveel meer dan alleen maar een mooie afwerking van je woning. Dakbedekking zorgt ervoor dat de koude buiten blijft en het beschermt jou en al je bezittingen tegen verschillende soorten weersomstandigheden en eventuele lekkages. Met het oog op een optimale functionaliteit van jouw dakbedekking, is het belangrijk om van tijd tot tijd professionele dakwerken te laten uitvoeren. In onderstaand artikel lees je alles wat je moet weten i.v.m. het vervangen van jouw dakbedekking.

Wanneer moet je de dakbedekking vervangen?

dakdekkerWanneer je je dak precies dient te vervangen, is afhankelijk van je dakbedekking. Zo gaat een zinken dak wel bijna een eeuw lang mee terwijl een PVC-dak een gemiddelde levensduur van 30 jaar heeft. Door het toedoen van temperatuurschommelingen, slecht uitgevoerde dakwerken of andere externe factoren, kan het zijn dat je je dakbedekking eerder zal moeten vervangen. De volgende signalen geven aan dat het tijd is om jouw bekapping te laten renoveren door een ervaren dakdekker:

Het verbleken van de dakbedekking

Zien jouw dakpannen er erg verbleekt uit of is de felle kleur van jouw kunststof dakbedekking intussen sterk vervaagd? Dan is het de hoogste tijd om een beroep te doen op een dakspecialist. Het kan zijn dat het materiaal van je dakbedekking poreus is geworden en niet meer goed beschermt tegen water.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Het loskomen van de dakbedekking

beschadigd dakLiggen er enkele leien los of zijn er al een paar dakpannen naar beneden gestort? Dit is slechts het begin van een lange reeks ongemakken. Loskomende dakbedekking is niet enkel gevaarlijk maar verhoogt ook nog eens het risico op lekkages. Een dakdekker bellen is de enige doeltreffende oplossing in dit geval.

De dakbedekking is poreus aan het worden

Een poreus dak is een dak met kleine openingen in de dakbedekking die langzaam maar zeker leiden tot vochtdoorlating. Contracteer een dakwerker vanaf het moment dat je dak zich in deze staat bevindt om grotere problemen te vermijden.

Prijzen dakbedekking vervangen

hellend dak dakpannen

Met welk budget je precies rekening dient te houden voor het vervangen van je dakbedekking, kan niet zomaar op een-twee-drie gezegd worden omdat dit beïnvloed wordt door meerdere factoren:

Oppervlakte van je dak

Dit eerste element vergt niet veel extra uitleg: Hoe groter de oppervlakte van je dakbedekking, hoe meer je betaalt voor deze werkzaamheden. Wel kan de prijs per vierkante meter dalen als je een enorm grote oppervlakte wil laten vervangen. Dat kan je meestal al zien wanneer je een offerte vraagt, en is afhankelijk van de dakdekker. In een offerte zie je namelijk hoe de prijs wordt berekend.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Het dakdekkersbedrijf

De prijzen voor het vervangen van je dakbedekking kunnen enorm variëren tussen de verschillende dakdekkersbedrijven. Vraag op voorhand offertes aan bij meerdere bedrijven, weeg de kwaliteit en de prijs tegen elkaar af en maak je keuze.

Het soort dakbedekking

Dit laatste maar wellicht belangrijkste punt, is doorslaggevend voor de totaalprijs. In het algemeen is het zo dat de kosten voor een nieuw dak in stijgende lijn parellel lopen met de verwachte levensduur van de dakbedekking.

Kosten nieuw dak per m²

dakbedekking vervangen dakpannen

Je weet inmiddels al dat het kostenplaatje voor een nieuw dak voornamelijk bepaald wordt door het soort dakbedekking dat jij wenst.

Plat of gebogen dak

Is jouw dak plat of licht gebogen? Dan heb je de keuze uit Bitumen, EPDM, PVC of een groendak.

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m²
Bitumen €60
EPDM €70
PVC €70
Groendak €60 – €90

⇒ Vraag een gratis offerte !

Hellend of gebogen dak

leien dak

Onder de materialen voor hellende daken, zijn betondakpannen en kleidakpannen de meest budgetvriendelijke opties. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een luxueuzere dakbedekking, zoals natuurleien. Tegenwoordig kan je ook kunstleien vinden die even mooi zijn, maar heel wat goedkoper zijn. Op zoek naar een stevig dak dat de tand dr tijds kan doorstaan? Dan is zink misschien wel een optie voor jou. Een zinken dak heeft een hoger prijskaartje, maar hoef je verder bijna niet te onderhouden en gaat heel lang mee.

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m²
Dakpannen €50 – €60
Leien dak €60 – €100
Zinken dak €70 – €110
Dakplaten €20 – €60

In deze richtprijzen is er rekening gehouden met de kosten voor het verwijderen van de oude dakbedekking, de materiaalkosten, de arbeidskosten en de btw.

Plat dak vervangen

Is jouw woning voorzien van een plat dak en zit je opgescheept met lekkages of heb je last van scheurtjes in je dakbedekking? Voor de vernieuwing van je plat dak heb je de volgende opties:

EPDM-dakbedekking

EPDM, dat de afkorting is van Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer, is een elastische rubber die uitermate geschikt is voor platte daken. Een EPDM-dakbedekking biedt je tal van interessante voordelen:

 • Gemiddelde levensduur van 40 jaar
 • Scheurvrij: EPDM is zeer elastisch met als gevolg dat deze rubber niet kan scheuren.
 • Eenvoudig aan te brengen: Voor een geoefende dakdekker is het aanbrengen van een EPDM-dakbedekking een relatief eenvoudige klus die in een korte tijdspanne uitgevoerd kan worden. Zo blijven de arbeidskosten mooi binnen de perken.
 • Onderhoudsvriendelijk: Je hoeft nauwelijks om te kijken naar het onderhoud van je EPDM-dak. Eens om de zoveel tijd een erkend schoonmaakbedrijf inhuren volstaat.

⇒ Vergelijk prijzen !

Dakleer

Dakleer, of Bitumen, is een materiaal dat gewonnen wordt uit ruwe aardolie. Hier bij ons in Nederland, is het de meest bekende toepassing voor platte daken dankzij zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Toch hebben Bitumen nog veel andere aantrekkelijke kenmerken:

 • Onbeperkte mogelijkheden: Dakleer bestaat de dag van vandaag in alle denkbare kleuren en ontwerpen. Iedereen kan zijn persoonlijke smaak uiten door te kiezen voor dit materiaal.
 • Milieuvriendelijk: Wie zijn steentje wil bijdragen aan een groene leefomgeving, doet er goed aan om voor dakleer te kiezen. Deze materiaalsoort is voor de volle 100% recycleerbaar.
 • Bouwen of verbouwen: Bitumen kunnen zowel op nieuwbouw – als op renovatiewoningen aangebracht worden.

PVC-dakbedekking

PolyVinylChloride, of kortweg PVC, is een kunststof samengesteld uit etheen en chloor die door middel van een folie of in de vorm van platen op een plat dak aangebracht wordt. Hét grote pluspunt van PVC is zijn lage aankoopprijs. Andere attractieve eigenschappen zijn:

 • Meer wooncomfort: Witte PVC-platen reflecteren het zonlicht met het praktische gevolg dat je woning lekker koel blijft.
 • Talloze afwerkingen mogelijk: Houd jij van basiskleuren zoals wit en zwart of ben jij een trendsetter en gaat jouw voorkeur uit naar een knalgroene PVC folie? Alles kan met PVC!
 • Vochtwerend materiaal: Met een goed aangebracht PVC-dak zijn vocht en lekkages uit den boze, PVC is geheel waterdicht.
 • Moderne uitstraling: Een PVC-dak is echt iets van deze eeuw en is de perfecte afwerking voor elke moderne woning.
 • Licht materiaal: PVC is vederlicht en houdt je dakconstructie intact.

Nadelen aan een PVC-dak zijn de vermindering van de flexibiliteit doorheen de jaren en de korte levensduur in vergelijking met andere materialen.

Hellend dak vernieuwen

dakdekkers hellend dak vervangen

Als je inwoner van Nederland bent, is het waarschijnlijk dat jouw huis een hellend dak heeft. Voor de renovatie of aanleg van een hellend dak heb je de keuze uit diverse mogelijkheden:

Dakpannen

 • Betonnen dakpannen: Betonnen dakpannen zijn voordelig, geven je woning een ultramoderne look en beschikken over een dubbele beschermlaag.
 • Kleidakpannen: Een natuurlijke look met een levensverwachting van 30 jaar tegen een betaalbare prijs, dat is wat je van kleidakpannen mag verwachten!

Metalen dakmaterialen

Een koperen, zinken of aluminium dak ziet er prestigieus uit, is onderhoudsvriendelijk en is verkrijgbaar in alle kleuren en afwerkingen. Daarnaast hebben metalen daken een zeer hoge levensverwachting en zijn ze uiterst milieuvriendelijk. Wil jij jouw woning bekleden met een metalen dak? Dan dien je wel bereid te zijn om hier een flinke prijs voor te betalen.

Tips bij dakbedekking vervangen

keramische dakpannen

 • Controleer op keurmerken: Is de dakdekker die jij op het oog hebt bekroond met het keurmerk “Dakmeester” of “Vebidak”? Dan zit het wel goed! Onder andere het keurmerk “KOMO” staat voor de kwaliteit van meerdere soorten dakbedekking.
 • Ga de ervaring na: Lees recensies, bekijk realisaties en ga na hoeveel jaar de dakdekker waar jij mee in zee wilt gaan al bestaat.
 • Vergelijk de service van meerdere dakwerkers: Vergelijk prijzen, wachttijden en garantietermijnen.
 • Overweeg een groendak: Een groendak biedt zowel thermische als geluidswerende isolatie, helpt mee aan een groenere leefomgeving en zorgt voor gezondere lucht. Bovendien verhoogt een groendak de levensduur van jouw dak en is het snel en gemakkelijk aan te brengen op de meest voorkomende soorten dakbedekking.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.