Soorten dakbedekking: prijzen en kenmerken

Een dak is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van het huis. Het dak beschermt je huis tegen weer en wind en zorgt ervoor dat het regenwater netjes wordt afgevoerd. Er zijn verschillende soorten daken. Of je een klassiek hellend dak kiest, of een modern plat dak, beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. Zelf als je reeds één van deze varianten gekozen hebt moet er nog steeds gekozen worden tussen het soort dakbedekking. Wij nemen je dan ook graag mee in de wereld van de dakdekker.

Dakbedekking prijzenoverzicht

Een prijsoverzicht van de verschillende dakbedekking is lastig samen te stellen. Het aanleggen van dakbedekking is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en de staat van de ondergrond. Door deze verschillende factoren is het lastig om vaste prijzen voor een dak af te stemmen.

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m²
EPDM €50
Bitumen €45
Groendak €55
PVC €55
Dakpannen €50
Leien €70
Zink €80

Wil je graag weten wat jouw nieuwe dakbedekking zal kosten? Vraag offertes aan en vergelijk prijzen van verschillende dakdekkers.

⇒ Vraag gratis offertes!

Dakbedekking plat dak

dakbedekking plat dakEr wordt vaak bij een plat dak gedacht dat dit vragen is om lekkages. Dit is echter een verouderd beeld en met de technieken van tegenwoordig zo goed als verleden tijd. In tegenstelling tot hellende daken is de kans nog wel iets groter, echter met goed onderhoud van een dakwerker is dit zeker te voorkomen. Wel zijn deze dakwerken echt nodig, wat op termijn toch in de papieren kan lopen. Qua woonruimte heb je zeker een groot voordeel. Schuin aflopende daken zorgen vaak voor een krappe slaap- of studeerkamer. Met een plat dak heb je hier geen last van. Kies uit de onderstaande dakbedekkingen voor een plat dak om de geschikte variant voor jouw huis te vinden.

Ben je van plan een huis te laten bouwen, dan is een plat dak zeker een goede optie. Platte daken zijn gemakkelijker qua constructie en zijn daardoor ook vele malen goedkoper om te maken. Het extra geld wat je hiermee uitspaart kan je bijvoorbeeld goed gebruiken voor zonnepanelen. Platte daken zijn bij uitstek geschikt voor deze panelen, aangezien ze praktisch de hele dag in de zon kunnen staan.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

EPDM dakbedekking

EPDM staat voor ‘Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer’ en het is een soort synthetisch rubber. Omdat het goed bestand is tegen vocht en erg rekbaar is kan een goed gelegde EPMD dakbedekking tot wel 50 jaar mee gaan. Het plaatsen komt er nauw en moet dan ook vrijwel altijd door een ervaren dakdekker worden gedaan. Maak je geen gebruik van een dakwerker dan heb je de kans dat er op korte termijn lekkages ontstaan. Deze dakdekker kan wel gebruik maken van zelfklevende dakbedekking in EPDM uitvoering.

Bitumen dakbedekking

bitumen dakbedekkingDe stof bitumen wordt gewonnen uit ruwe aardolie. Het is een zeer sterk materiaal en kan bij goede plaatsing minimaal 25 jaar mee gaan. De dakwerken bij bitumen dakbedekking komen iets minder nauw dan bij EPDM dakbedekking. Wel wordt hierbij nog steeds aangeraden om een dakdekker in te schakelen. Eenmaal gelegd heeft deze vorm van dakbedekking vrij weinig onderhoud nodig en kan dan ook jaren mee gaan.

PVC dakbedekking

Een relatief nieuwe speler op de markt is de PVC dakbedekking. Deze wordt voornamelijk op platte daken toegepast, maar tegenwoordig ook soms op licht hellende daken. PVC dakbedekking heeft praktische dezelfde installatie methode als bitumen dakbedekking. Het moet dan ook door een ervaren dakdekker worden geplaatst. Wel is deze vorm goedkoper om te plaatsen dan bitumen dakbedekking. Bij PVC dakbedekking kan er ook gekozen worden uit een witte variant. Zeker in de zomer kan het hierdoor enkele graden koeler in de kamer worden.

Groendak

De meest duurzame vorm van dakbedekking is de groene dakbedekking. Hier worden vaak sedumplantjes voor gebruikt. Deze planten lenen zich er goed als dakbedekking. Zeker de laatste jaren is deze dakbedekking sterk in opkomst. Het grootste voordeel van deze dakbedekking is uiteraard zijn milieuvriendelijkheid. Naast deze milieuvriendelijkheid is de uitstraling van deze vorm van dakbedekking ook nog eens erg origineel te noemen. Nadelen van een groen dak zijn ook makkelijk te noemen. Uiteraard is de plaatsing van dit dak niet erg goedkoop. Daar waar je bij de andere daken enkel een waterdichte laag over het dak legt is er bij een groen dak veel meer werk nodig. Eerst zal er een waterdichte laag gemaakt moeten worden die vervolgens bedekt wordt met planten. Ook kan deze dakbedekking in de loop van de tijd erg zwaar worden. Er moet dus een goede bouwconstructie aanwezig zijn, voordat er uit een groen dak gekozen kan worden.

Dakbedekking hellend dak

dakbedekking hellend dakEen hellend dak is nog steeds het meest populair in Nederland. Deze traditionele vorm van dakafwerking geeft de beste mogelijkheid tot het afvoeren van water. Water en rotzooi worden door de zwaartekracht naar beneden afgevoerd. Het is hierbij wel erg belangrijk om de dakgoten in de gaten de houden. Daar waar bij een plat dak de rotzooi zich verspreid zal dit zich bij een hellend dak ophopen rond de afvoerpijpen en dakgoten.

Daar waar bij een plat dak de ruimte onder het dak het meest praktisch wordt gebruikt kan een hellend dak voor verassende opbergplekken zorgen. Zeker in het geval van een vliering kunnen er een hoop spullen worden opgeslagen in de nok van het dak. Deze zogenaamde zadeldaken kunnen op een praktische manier worden ingericht om de ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Misschien wel het grootste nadeel aan een hellend dak is het prijskaartje. Een plat dak kan makkelijk gebouwd worden, zonder een al te heftige constructie. Platte daken wegen over het algemeen wat meer, waardoor een goede constructie noodzakelijk is. Deze goede constructie van zowel het huis als het dak brengen weer extra kosten met zich mee. Ook het eventuele uitzicht kan met een puntdak te niet worden gedaan. Zo kan dit dak er precies voor zorgen dat de zon uit de tuin wordt gehouden.

Dakshingles

dakshinglesEen afwerking met dakshingles voor een normaal woonhuis komt bijna nooit voor. Door kleine onderdelen van bijvoorbeeld bitumen over elkaar heen te leggen wordt het verblijf waterdicht gemaakt. Deze vorm van dakbedekking voor een hellend dak wordt meestal gebruikt voor het afwerken van bijvoorbeeld een schuur. Het is namelijk erg makkelijk te leggen en hoeft niet duur te zijn, doordat je onder andere weinig snijafval hebt. Dakshingles zijn er ook in zelfklevende dakbedekking te krijgen. De shingles worden in dit geval heel gemakkelijk over elkaar geplaatst door ze simpelweg op het dak te plakken.

Zinken dak

Zinken daken zie je helaas maar weinig. Alhoewel dit een praktisch aanblik kan geven zijn deze vorm van dakbedekking niet erg goedkoop. Vaak wordt deze dakbedekking dan ook enkel gebruikt bij grotere projecten zoals een appartementencomplex. Houd er daarnaast ook rekening me dat er bij een grote hagelstorm flinke deuken in je dak op kunnen treden. Het repareren van deze deukjes is erg kostbaar. Op de lange termijn kan een zinken dak wel erg duurzaam zijn. Zo zijn er verhalen van zinken daken die al meer dan 100 mee gaan.

Leien dak

leien dakNaast een zinken dak is een leien dak ook een erg luxueuze vorm van dakafwerking. Een dak met natuurstenen leien kan ook wel tot 100 jaar mee gaan en heeft weinig onderhoud nodig. De uitstraling van een leien dak is erg natuurlijk en kan een echte blikvanger zijn. Wil je toch een leien dak, maar wat minder investeren in het dak? Ga dan voor de kunstlei. Een kunstleien dak is nauwelijks van echt te onderscheiden. Helaas gaat deze variant wel vele malen minder lang mee dan de natuurlijk variant. De kunstvariant gaat met goed onderhoud echter nog wel een jaar of 25 a 30 mee.

Dakpannen

betonnen dakpannenDe dakpan is de meest bekende vorm van dakafwerking. Veruit de meerderheid van de huishoudens beschikken over dakpannen. Er zitten dan ook een hoop voordelen aan deze vorm van dakafwerking. Het materiaal is redelijk goedkoop en er zijn een hoop vaklui te vinden die dit kunnen monteren. Zelf voor de doe-het-zelver is het mogelijk om aan de slag te gaan met dit type dak. Met de opkomst van de dakisolatie is dit ook nog eens een slimme keuze qua energieverbruik. Misschien wel de grootste reden om niet te kiezen voor een dakpannen dak is zijn uitstraling. Er is uiteraard niks mis mee met de uitstraling van het dak zelf, echter er zijn weinig manieren om hier een blikvanger van te maken.

Dakplaten

In landen zoals Amerika wordt er vaak gekozen voor dakplaten als afwerking. Nederland is nog niet overtuigd van deze manier. Vaak worden deze platen wel gebruikt voor bijvoorbeeld schuren of overkappingen. Dit type dak is erg goedkoop en makkelijk te leggen. De echte doe-het-zelver kan hiermee een hoop geld besparen. Er is in Nederland echter nog weinig keus, waardoor je waarschijnlijk niet altijd de geschikte platen kan vinden.

Besparen op je dakbedekking

Door prijzen te vergelijken weet je zeker dat je jouw nieuwe dakbedekking aan de juiste prijs kan krijgen. Dat doe je gemakkelijk door gratis offertes aan te vragen. Zo zie je gelijk ook hoe de prijs wordt berekend en wat je kan verwachten van de klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.