Ondergrond EPDM: Welk materiaal plaatsen als onderlaag? [Overzicht]

EPDM kun je op verschillende soorten ondergronden plaatsen, dit is onder andere afhankelijk van het type dak en hoe je te werk wilt gaan. Hieronder bespreken we de verschillende opties voor ondergronden die je kunt gebruiken en hoe je dit het beste aanpakt.

Welke ondergrond is geschikt voor het leggen van EPDM dakbedekking?

EPDM kan op verschillende ondergronden van daken geplaatst worden, bijvoorbeeld op beton of op bestaand isolatiemateriaal. Het is hierbij wel belangrijk dat dit op de juiste manier wordt gedaan. Hieronder vind je een beschrijving van het soort ondergrond en hoe je ermee om moet gaan voor het beste resultaat voor verschillende soorten dakbedekking.

Type dakbedekkingWel/niet geschikt?
Beton
Isolatiemateriaal
Bitumen (dakleer)X
Houten ondergrond
Metaal
Mastiek
Oude dakbedekking✓/X
PVCX
Zink
EPDM over EPDMX

1. Beton

Beton-1.jpg

De eerste optie die we bespreken is het plaatsen van EPDM op een ondergrond van beton. Beton is een goed materiaal hiervoor, want het is stevig en biedt een goede basis. Wel is het altijd belangrijk dat het dak schoon is van bladeren en eventuele andere voorwerpen, dat het dak vlak is en dat er vooral geen scherpe voorwerpen in de weg liggen. Eventuele scherpe randen of scherpe voorwerpen kunnen er namelijk voor zorgen dat het EPDM snel zal beschadigen en dit wil je natuurlijk voorkomen. Conclusie: beton is een goede optie.

2. Isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal.jpg

EPDM kan op veel verschillende soorten isolatiemateriaal makkelijk geplaatst worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan PIR of aan EPS platen. Let hierbij op dat het isolatiemateriaal stevig genoeg moet zijn en controleer of het geschikt is om EPDM op aan te brengen. Ook hierbij zorg je ervoor dat het dak schoon is zonder scherpe randen. Conclusie: isolatiemateriaal is een goede optie.

3. Bitumen (dakleer)

Bitumen.jpg

EPDM kan helaas niet op alle materialen aangebracht worden, zo bijvoorbeeld niet op bitumen (ook wel dakleer genoemd). De combinatie van EPDM en bitumen kan zorgen voor een chemische reactie, waardoor je geen goede werking krijgt. In plaats hiervan zal er een speciale scheidingslaag worden gebruikt, bijvoorbeeld met een polyethyleen folie. Deze folie zorgt ervoor dat de materialen gescheiden worden van elkaar en voorkomt hiermee schade aan het EPDM. Conclusie: bitumen is geen goede optie.

4. Houten ondergrond

Hout-2.jpg

Een houten ondergrond kan een goede optie zijn, maar niet in alle gevallen. Het hout moet goed voorbereid zijn voor de plaatsing van EPDM, anders zal dit geen goede optie zijn. Dit doe je door het dak schoon, vlak en vrij van scherpe randen te maken. Daarnaast is het nodig om een primer te gebruiken op het hout om de hechting van het EPDM te verbeteren en om eventuele chemische reacties tussen het hout en het EPDM te voorkomen. Conclusie: een houten ondergrond is een goede optie, mits goed voorbereid.

5. Metalen dakbedekking

Metaal.jpg

Een metalen dakbedekking heeft ongeveer dezelfde voorwaarden als een houten dakbedekking. Ook dit is niet in elk geval een goede optie, maar als het dak goed voorbereid wordt is dit zeker een optie. Ook hier zal het dak moeten worden behandeld met een primer nadat het dak volledig schoongemaakt is, zodat het EPDM goed zal blijven zitten. Houd ook rekening met het verwijderen van eventuele scherpe randen en objecten. Conclusie: metaal is een goede optie, mits goed voorbereid.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

6. Mastieken dakbedekking

Mastiek.jpg

Mastieken dakbedekking is een goede optie als ondergrond voor EPDM, maar ook hier geldt dat het dak vlak en schoon moet zijn en dat er geen scherpe objecten of randen aanwezig zijn. Daarnaast is het nodig om een primer te gebruiken voor een optimaal resultaat. Conclusie: mastieken dakbedekking is een goede optie, mits goed voorbereid.

7. Oude dakbedekking

Oude-dakbedekking.jpg

Wanneer de oude dakbedekking nog van goede kwaliteit is en wanneer er geen scherpe voorwerpen aanwezig zijn, kan de EPDM direct op de oude dakbedekking geplaatst worden. Conclusie: oude dakbedekking is een goede optie, mits nog in goede kwaliteit.

8. Pvc-dakbedekking

PVC.jpg

EPDM kan niet direct op een PVC dakbedekking geplaatst worden vanwege de chemische reactie die kan ontstaan tussen deze twee materialen. Net zoals bij een bitumen ondergrond zal er eerst een scheidingslaag geplaatst moeten worden om EPDM te beschermen tegen de mogelijke schade. Conclusie: PVC is geen goede optie.

9. Zink

Zink.jpg

Wanneer het dak van zink goed voorbereid en schoongemaakt is, dan is een zinken dakbedekking een goede optie om EPDM op te plaatsen. Zorg er dus voor dat het dak schoon is, vlak en geen scherpe randen heeft. Conclusie: zink is een goede optie, mits goed voorbereid.

10. EPDM over EPDM

Ondergrond-EPDM.jpg

De laatste beschikbare optie is EPDM plaatsen over bestaande EPDM, dit kan wel alleen wanneer de oude EPDM nog van goede kwaliteit is en dus geen (grote) beschadigingen heeft. Gebruik bij deze optie een primer om ervoor te zorgen dat de nieuwe laag EPDM goed zal blijven zitten aan de oude laag. Haal ook hier eerst alle mogelijke struikelblokken weg zoals bladeren op het dak of scherpe randen. Conclusie: EPDM over EPDM is een goede optie, mits goed voorbereid.

Veelgestelde vragen

Hoe moet je EPDM aanbrengen?

+
EPDM kan op verschillende manieren geplaatst worden, dit is afhankelijk van de ondergrond waarop dit geplaatst zal worden. Meestal wordt dit gedaan door de stukken EPDM te lijmen met speciale EPDM lijm of het met ballast te plaatsen. Hoe je dit aanpakt, hangt af van je eigen wensen, je specifieke situatie en je budget. In conclusie kunnen we dus zeggen dat het aanbrengen ervan verschilt per situatie.

Waar is EPDM gevoelig voor, en dus niet geschikt als dakbedekking

+
EPDM is gevoelig voor bepaalde stoffen, oliën en oplosmiddelen, waardoor je het niet kunt plaatsen op plekken waar deze stoffen veel voorkomen. Het plaatsen van EPDM op bepaalde ondergronden kan zorgen voor een chemische reactie, waardoor je ook altijd rekening moet houden met de ondergrond die al aanwezig is op je dak.

Mag je EPDM ook op OSB-plaat aanbrengen?

+
Ja, EPDM kan op een OSB-plaat aangebracht worden, maar houd ook hierbij rekening met dat het dak schoon en vlak moet zijn en dat er geen scherpe voorwerpen aanwezig zijn. Dit zal uiteindelijk gaan zorgen voor een goede hechting van de materialen. Gebruik ook een primer om ervoor te zorgen dat de hechting beter wordt en dat er geen vocht door de platen zal gaan lopen.

EPDM: lijmen of plakken?

+
Lijmen met speciale EPDM lijm zoals contactlijm of met spuitlijm zal zorgen voor een sterke hechting en is erg geschikt voor grotere daken, maar is ook relatief lastig en kan je daardoor beter doen wanneer je dit al vaker hebt gedaan. Plakken met zelfklevende EPDM of dubbelzijdige tape is sneller en bovendien simpeler en is handig voor kleinere oppervlakken of voor kleine reparaties vergeleken met EPDM lijm. Deze optie is helaas wel minder efficiënt, omdat het minder sterk kan zijn. De keuze tussen deze twee hangt dus af van je eigen wensen, budget en kunnen.

Offerte

Wanneer je twijfelt over het aanbrengen van EPDM, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je de verschillende opties kunt vergelijken met de bijbehorende prijzen. Let hierbij niet alleen op de totale kosten, maar ook op bijvoorbeeld de garantie en eventuele extra kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.